'Extreemlinks gaat vaak vrijuit'
Extreemlinkse groepen worden 'vrijwel niet' vervolgd als zij vernielingen plegen, geweld gebruiken of bedrijven saboteren. Bovendien lijken er nauwelijks politiedossiers te worden opgebouwd over de leiders, wijst onderzoek uit.
Het bekladden van de woningen van topambtenaren. Het lek steken van autobanden. Of het besmeuren van het huis van Thierry Baudet, net als dat van PVV'ers. Niet zelden moet de politie uitrukken voor extreemlinkse acties, maar tot vervolging leidt het zelden, zo is de conclusie van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Uit de studie rijst het beeld van een onderschat probleem, met als trieste slotsom dat het gebrek aan strafzaken na incidenten 'impliceert' dat extreemlinkse groepen 'straffeloos' blijven. De redenen daarvoor zijn opmerkelijk.
Daderspoor ontbreekt
Regelmatig ontbreekt simpelweg een goed daderspoor. Maar soms ook adviseert de overheid om geen ruchtbaarheid te geven aan incidenten, omdat slachtoffers niet gebaat zijn bij publiciteit. Bovendien wordt informatie die beschikbaar is bij de geheime dienst AIVD niet gedeeld met de politie, omdat de extremisten dan te weten komen dat zij in het vizier zijn.
Het ministerie van Justitie kon niet inhoudelijk reageren, maar laat weten het rapport wel 'te bestuderen'.
De nieuwe studie schetst verder vooral een profiel van extreem-links in ons land, waarover relatief weinig bekend is. Zo blijken er ongeveer 27 extremistische groepen actief. Zij houden zich vooral bezig met actuele thema's, zoals racisme, asiel en migratie en milieu. Niet zelden gaan ze daarbij dus over de randen van de wet. Vanaf 2015 werden er geweldsdelicten geconstateerd, waaronder ook gevaarlijke vernielingen van bijvoorbeeld jachthutten, waarbij letsel aan jagers 'op de koop toe' wordt genomen.
Brandstichtingen
Ook populair is het naming and shaming, waarbij woonadressen en privé-informatie van eigenaren van bedrijven, hoge ambtenaren of politiemedewerkers wordt gepubliceerd. In enkele gevallen worden er daarna home visits gedaan met brandstichtingen, het bekladden van woningen of het lek steken van autobanden.
Onderzoekers ontdekten dat er soms jarenlange voorbereiding aan die acties voorafgaan, compleet met voorverkenningen. Rondom tegendemonstraties werden locaties in kaart gebracht zodat achterhaald kon worden waar 'tegenstanders het beste aangevallen kunnen worden', soms werden ook wapens of zwaar vuurwerk meegebracht. Er is daarbij 'sprake van bereidheid tot het plegen van geweld'.
Zo nu en dan halen die home visits het nieuws, zoals twee jaar geleden toen het huis van een hoge ambtenaar van asielzaken met rode verf werd beklad. Het was een 'herinnering' aan het feit dat zij 'bloed aan haar handen' had omdat haar dienst ongewenste vreemdelingen uitzet. En recent nog kwam Thierry Baudet aan de beurt.
Zorgwekkend
Om begrip voor dat soort acties te kweken wordt overigens soms gebruik gemaakt van 'eenzijdige of onjuiste berichtgeving', ook om mensen te mobiliseren.
Welke acties er worden gedaan ligt volgens de onderzoekers in handen van 'een kleine groep personen' die als 'informeel leider gelden'. Zorgwekkend lijkt echter wel dat van de informele leiders geen uitgebreid persoonsdossier is opgebouwd. Terwijl het volgens onderzoekers juist nodig is om te kunnen zien wie de overstap maakt van 'activisme naar extremisme'. Gegevens over houding, gedrag en psychosociale kenmerken ontbreken echter.
Op basis van de schaarse politie-informatie is wel duidelijk dat er zo'n 182 personen op enige wijze in beeld zijn. Iets meer dan de helft is tussen de 25 en 40 jaar oud, een derde is ouder. De 'ambitie' om beter zicht op hen te krijgen is er wel, maar wordt om onduidelijke redenen 'niet gerealiseerd'.
Gevolg is dat een nieuwe aanwas in die groepen zich daardoor gemakkelijker anoniem kan manifesteren, concluderen onderzoekers bovendien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Meerdere gewonden en grote chaos bij vermoedelijke straatrace in Helmond
Helmond -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Familie over dood filmmaker Wouter van Luijn: ‘Onderzoek op Mallorca deugt niet’
De Amsterdamse filmmaker Wouter van Luijn werd vijf jaar geleden om het leven gebracht op Mallorca. Komende week begint de strafzaak in Spanje. Zijn familie maakt zich daar grote zorgen over. ,,Ik heb er nog steeds spijt van dat we zijn lichaam niet in Nederland hebben laten onderzoeken voor een second opinion.’’Amsterdam -
GroenLinks ‘trekt lessen’ om verlies Senaatszetel door stemrel in vervolg te voorkomen
GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier ‘lessen uit trekken voor de toekomst’. -
110
Jumbo stopt na dit seizoen met Max Verstappen, en mogelijk ook met wielerploeg
Jumbo stopt na dit seizoen met het sponsoren van Formule 1-kampioen Max Verstappen. Ook de Dutch GP in Zandvoort moet het volgend jaar zonder het geld van de Brabantse supermarktreus doen.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
24
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Nieuwe aanpak in herstel toeslagenaffaire in de maak: vaste bedragen per type schade
Nu de hersteloperatie na de toeslagenaffaire vast aan het lopen is, wil het kabinet ingrijpen. Het plan is nu grofweg om per type schade vaste bedragen uit te keren.