'Extreemlinks gaat vaak vrijuit'
Extreemlinkse groepen worden 'vrijwel niet' vervolgd als zij vernielingen plegen, geweld gebruiken of bedrijven saboteren. Bovendien lijken er nauwelijks politiedossiers te worden opgebouwd over de leiders, wijst onderzoek uit.
Delen per e-mail
Het bekladden van de woningen van topambtenaren. Het lek steken van autobanden. Of het besmeuren van het huis van Thierry Baudet, net als dat van PVV'ers. Niet zelden moet de politie uitrukken voor extreemlinkse acties, maar tot vervolging leidt het zelden, zo is de conclusie van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Uit de studie rijst het beeld van een onderschat probleem, met als trieste slotsom dat het gebrek aan strafzaken na incidenten 'impliceert' dat extreemlinkse groepen 'straffeloos' blijven. De redenen daarvoor zijn opmerkelijk.
Daderspoor ontbreekt
Regelmatig ontbreekt simpelweg een goed daderspoor. Maar soms ook adviseert de overheid om geen ruchtbaarheid te geven aan incidenten, omdat slachtoffers niet gebaat zijn bij publiciteit. Bovendien wordt informatie die beschikbaar is bij de geheime dienst AIVD niet gedeeld met de politie, omdat de extremisten dan te weten komen dat zij in het vizier zijn.
Het ministerie van Justitie kon niet inhoudelijk reageren, maar laat weten het rapport wel 'te bestuderen'.
De nieuwe studie schetst verder vooral een profiel van extreem-links in ons land, waarover relatief weinig bekend is. Zo blijken er ongeveer 27 extremistische groepen actief. Zij houden zich vooral bezig met actuele thema's, zoals racisme, asiel en migratie en milieu. Niet zelden gaan ze daarbij dus over de randen van de wet. Vanaf 2015 werden er geweldsdelicten geconstateerd, waaronder ook gevaarlijke vernielingen van bijvoorbeeld jachthutten, waarbij letsel aan jagers 'op de koop toe' wordt genomen.
Brandstichtingen
Ook populair is het naming and shaming, waarbij woonadressen en privé-informatie van eigenaren van bedrijven, hoge ambtenaren of politiemedewerkers wordt gepubliceerd. In enkele gevallen worden er daarna home visits gedaan met brandstichtingen, het bekladden van woningen of het lek steken van autobanden.
Onderzoekers ontdekten dat er soms jarenlange voorbereiding aan die acties voorafgaan, compleet met voorverkenningen. Rondom tegendemonstraties werden locaties in kaart gebracht zodat achterhaald kon worden waar 'tegenstanders het beste aangevallen kunnen worden', soms werden ook wapens of zwaar vuurwerk meegebracht. Er is daarbij 'sprake van bereidheid tot het plegen van geweld'.
Zo nu en dan halen die home visits het nieuws, zoals twee jaar geleden toen het huis van een hoge ambtenaar van asielzaken met rode verf werd beklad. Het was een 'herinnering' aan het feit dat zij 'bloed aan haar handen' had omdat haar dienst ongewenste vreemdelingen uitzet. En recent nog kwam Thierry Baudet aan de beurt.
Zorgwekkend
Om begrip voor dat soort acties te kweken wordt overigens soms gebruik gemaakt van 'eenzijdige of onjuiste berichtgeving', ook om mensen te mobiliseren.
Welke acties er worden gedaan ligt volgens de onderzoekers in handen van 'een kleine groep personen' die als 'informeel leider gelden'. Zorgwekkend lijkt echter wel dat van de informele leiders geen uitgebreid persoonsdossier is opgebouwd. Terwijl het volgens onderzoekers juist nodig is om te kunnen zien wie de overstap maakt van 'activisme naar extremisme'. Gegevens over houding, gedrag en psychosociale kenmerken ontbreken echter.
Op basis van de schaarse politie-informatie is wel duidelijk dat er zo'n 182 personen op enige wijze in beeld zijn. Iets meer dan de helft is tussen de 25 en 40 jaar oud, een derde is ouder. De 'ambitie' om beter zicht op hen te krijgen is er wel, maar wordt om onduidelijke redenen 'niet gerealiseerd'.
Gevolg is dat een nieuwe aanwas in die groepen zich daardoor gemakkelijker anoniem kan manifesteren, concluderen onderzoekers bovendien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Haal de handschoenen maar tevoorschijn, vleugje winter keert terug
Had je je handschoenen, sjaal en muts alweer opgeborgen in de kast? Haal ze maar weer tevoorschijn, want dit weekend keert een vleugje winter terug. Wel met een zonnetje. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM
Hoe evangelist miljoenen Nederlanders waarschuwt voor coronavaccin: ‘Het is een complot uit de hel’
Neem het niet, zegt evangelist Jaap Dieleman uit Zeewolde over het coronavaccin. Het is een ‘opmaat naar het teken van het beest’. Hij verkondigt deze onheilspellende boodschap in een gratis magazine, dat in het hele land op de deurmat ploft. Hij krijgt bijval, maar ook scherpe kritiek uit christelijk Nederland. Wie is deze man die de vaccinatie een ‘complot uit de hel’ noemt? -
'Groot onderzoek nodig naar medische complicaties en doden door uitstel zorg'
De Patiëntenfederatie Nederland pleit voor een groot nationaal onderzoek naar hoeveel mensen complicaties of erger hebben opgelopen door het uitstellen van medische zorg als gevolg van de coronacrisis. Dat stelt directeur Diande Veldman in reactie op de verontrustende cijfers van het Brabantse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Boswachter Frank kapot van dood jonge wolvin: ‘Ze was zwanger’
Het beeld van de zaterdagochtend op de N224 tussen Ede en Arnhem doodgereden wolvin staat voorlopig gebrand op het netvlies van Frank Theunissen, boswachter en wolvenexpert van Natuurmonumenten. ,,Ik ben er kapot van, dit is zó verschrikkelijk sneu.” -
Wat was het koud vannacht! En de winterjas blijven we nog wel nodig hebben
Heerlijk in de buitenlucht ontbijten, gezellig met familie op de boot of nog even een extra rondje lopen met de hond: Nederland genoot de afgelopen tijd volop van prachtig lenteweer. Nu meteorlogisch de lente is aangebroken, lijkt het slechts een kwestie van tijd voor de temperaturen weer omhoog schieten. Toch moeten we de winterjas voorlopig nog even aan houden, meldt Weerplaza. ,,Fraai voorjaarsweer is voorlopig niet aan de orde.”