Extreme beveiliging rond proces tegen Taghi; deuren blijven gesloten

videoOnder extreme beveiliging is vanmorgen het proces tegen de gezochte topcrimineel Ridouan Taghi hervat. Op de wegen naar de toch al extra beveiligde rechtbank op Schiphol stonden tientallen zwaarbewapende marechaussees. Op elke straathoek in de buurt van de rechtbank zijn bewapende beveiligers te zien. Het verzoek van vier advocaten om journalisten alsnog toegang te verlenen is door de rechtbank afgewezen.

De zitting vindt toch al plaats onder bizarre omstandigheden. De rechtbank besloot vorige week dat de zitting alleen mag worden bijgewoond door de procespartijen zelf: de rechters, officieren van justitie, de verdachten en hun advocaten. Journalisten en publiek worden geweerd. Journalisten moeten in een persvak op ruime afstand van de rechtbank blijven. Mogelijk komt er na afloop van de zitting wel een verklaring van de rechtbank. Het gaat om een tussentijdse zitting in het proces tegen de bende, dat de naam ‘Marengo’ draagt. Het advocatenkantoor Ficq & Partners, dat me vier advocaten vier verdachten in dit proces bij staat, heeft vanochtend de rechtbank gevraagd de pers speciale toegang te verlenen. ,,Namens onze cliënten in Marengo hebben wij zojuist de rechtbank uitdrukkelijk verzocht om bijzondere toegang te verlenen aan de pers,”  schrijft het kantoor op Twitter. Dat verzoek is inmiddels afgewezen.

De ongekende maatregelen zijn direct gevolg van de brute moord op advocaat Derk Wiersum. Hij was de raadsman van Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen Taghi en zijn bende. Wiersum werd vorige week voor de deur van zijn woning in Amsterdam geliquideerd. Sinds de moord worden tientallen personen extra beveiligd: het gaat onder meer om alle rechters en officieren die betrokken zijn bij het proces tegen Taghi. Sommigen worden zelfs 24 uur per dag bewaakt door de DKDB, de dienst die onder meer PVV-leider Geert Wilders bewaakt.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Politiebeveiliging bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar de pro formazitting in de strafzaak Marengo plaatsvindt © ANP

Liquidaties

Ridouan Taghi wordt gezien als leider van een van de machtigste criminele bendes in ons land, en wordt verdacht van meerdere liquidaties in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld. Hij is al jaren op de vlucht en verblijft vrijwel zeker in het buitenland, net als zijn handlanger Saïd Razzouki. Het OM heeft een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

De politie stelde vorige week nog ‘dichtbij’ de arrestatie van Taghi te zijn. De moord op Wiersum zou een mogelijke reactie daarop zijn. ,,Dit is een man die een groot internationaal netwerk heeft, veel geld en dus daarmee ook zijn vrijheid koopt’’, zei hoofd landelijke recherche Andy Kraag bij DWDD. ,,Wij zijn bezig om hem op te sporen, maar dat moet in samenwerking met de partners die wij hebben.’’

Volledig scherm
Een van de weinige bekende foto's van Ridouan Taghi, verspreid door de politie © Politie

Volg al het nieuws over deze zaak in onze app:

  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”