Volledig scherm
Een KDC-10 tankt F-16's bij. © Ministerie van Defensie

F-35's naar Luchtmachtdagen op vliegveld Volkel: tankvliegtuig gerepareerd

Twee F-35 gevechtsvliegtuigen komen naar de Luchtmachtdagen die morgen en zaterdag worden gehouden op Vliegbasis Volkel. Beide toestellen komen in de loop van de avond aan, meldt het ministerie van Defensie.

De F-35's komen naar Nederland komen voor de Luchtmachtdagen, die morgen en zaterdag worden gehouden op vliegbasis Volkel. Door het uitvallen van de KDC-10, een vliegend tankstation dat met pech aan de grond stond in de VS, leek het er eerder op dat beide F-35's tussenstops moesten maken, in bijvoorbeeld IJsland.

Het luchtmachttoestel is echter gerepareerd, waardoor dat niet nodig is. De F-35's, ook wel bekend als de Joint Strike Fighters, kunnen de vlucht nu zonder tussenstops maken. Voor de zekerheid is er een tweede KDC-10 mee, mochten er bij de andere opnieuw problemen optreden.

Het is de tweede keer dat de vliegtuigen, die de F-16's gaan vervangen, in ons land zijn. Ze waren hier in 2016 om omwonenden van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel het geluid van het toestel te laten ervaren. Een F-35 maakte een kennismakingsrondje over Nederland.

Vervanger

De KDC-10 is een transporttoestel dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt, waaronder dus bijtanken in de lucht. Het gaat om een oud type toestel, legt een woordvoerder van Defensie uit, dat vaker met mankementen te kampen heeft.

De vervanger van de KDC-10, de Multi Role Tanker Transport van Airbus, wordt volgend jaar in gebruik genomen. Nederland koopt samen met een aantal andere landen zes toestellen. Ze worden gestationeerd op de luchtmachtbasis in Eindhoven.

Minister van Defensie Ank Bijleveld strandde eerder deze week met een Gulfstream-vliegtuig van Defensie op de Azoren. Een gepland bezoek aan Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius en Curaçao kon daardoor niet doorgaan.