Volledig scherm
Facebook lanceert eigen versie Marktplaats © Facebook

Facebook lanceert eigen 'rommelmarkt'

Facebook wordt een soort rommelmarkt. Vanaf 19.00 uur vanavond lanceert Facebook een eigen versie van Marktplaats, waarmee gebruikers tweedehands spulletjes kunnen bekijken, kopen en verkopen. 

Volledig scherm
Bij Facebook kunnen voortaan ook spulletjes worden verkocht via 'Marketplace' © Facebook

In het zogenoemde 'Marketplace' zijn foto’s te zien van items die door mensen in de buurt te koop worden aangeboden. Er kan per voorwerp worden gezocht. Ook zijn er filters op basis van locatie, categorie en prijs. De betaling of verzending van spullen in Marketplace faciliteert Facebook niet. 

Vandaag beschreef het deze krant
 al hoe Facebook een serieuze concurrent is geworden van Marktplaats. Marktplaats-achtige groepen waar tweedehands spullen worden verkocht, tellen alleen al in Nederland 2,3 miljoen leden

Facebook verwacht niet dat de lancering van het nieuwe Marketplace de al bestaande verkoopgroepen op Facebook in de weg zal staan. ,,Koop- en verkoopgroepen blijven erg belangrijk'', laat Facebookwoordvoerder Tineke Meijerman weten. ,,Mensen houden van die manier van kopen en verkopen omdat de groepen vaak persoonlijk en uit de buurt zijn.''

Hoogleraar Kitty Koelemeijer, van Nyenrode Business Universiteit, ziet het als een nieuwe stap om grotere invloed te krijgen. Met een nieuwe dienst probeert Facebook gebruikers langer op het platform te houden. ,,Het lukt ze nu nog moeilijk adverteerders te krijgen en vast te houden. Dat wordt aantrekkelijker als gebruikers langer blijven hangen'', legt Koelemeijer uit. 

Naar Chinees voorbeeld

Facebook weet namelijk veel van gebruikers en kan die data gebruiken om specifieke informatie toe te zenden. De hoogleraar wijst op de voorbeeldfunctie van de Chinese site WeChat. Daar kunnen gebruikers zelfs al reserveringen bij restaurants doen of kaartjes voor voorstellingen aanschaffen. ,,Chinese gebruikers zitten 3,5 uur per dag op WeChat. Facebook is ook bezig zo'n ecosysteem te bouwen'', aldus Koelemeijer. 

Marketplace is in oktober 2016 geïntroduceerd in de VS, Groot Brittannië, Australië en Nieuw Zeeland en wordt nu uitgebreid voor kopers en verkopers in zeventien Europese landen, waaronder in Nederland en België, Duitsland en Frankrijk.

Gemeenschappelijke vrienden

Voordeel van de handel via Marketplace is volgens Facebook dat je een beter overzicht hebt van de mensen met wie je handelt. Meijerman: ,,Het is fijn om het publieke profiel van een verkoper te kunnen zien, hoe lang diegene al op Facebook zit en of je gemeenschappelijke vrienden hebt.''

Volledig scherm
Facebook biedt in tegenstelling tot Marktplaats niet de mogelijkheid om te betalen via iDeal, zodat verkopers zeker weten dat het geld van kopers binnen is. © Facebook
  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.