Facebook moet informatie van 'verleider' vrijgeven

Facebook moet informatie vrijgeven over gebruiker 'Cindy', die een 48-jarige vrouw uit Cuijk verleidde om naaktfoto's op te sturen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

Quote

Het lijkt erop dat een groepje vrouwen slachtof­fer is geworden van dit fenomeen dat catfishing wordt genoemd. Misschien dat er ook een heterover­sie bestaat

Stephan Mulders, juridisch medewerkers

Tijdens de rechtszitting heeft Facebook beloofd de gevraagde gegevens over het profiel vrij te geven. Voor Facebook is het belangrijk dat de rechtbank uitspraak doet, omdat de organisatie niet zomaar privacygevoelige informatie mag vrijgeven.

De vrouw uit Cuijk en Cindy leerden elkaar in december 2015 kennen en deelden intieme foto's met elkaar. ,,Dat gebeurde niet van de een op de andere dag", zegt Stephan Mulders, de juridisch medewerker die de vrouw uit Cuijk bijstaat. ,,Er gingen heel wat gesprekken aan vooraf. Mijn cliënt was in de veronderstelling dat Cindy écht bestond."

De vrouw uit Cuijk is mogelijk niet de enige die in de val van Cindy is getrapt. Er hebben zich nog twee vrouwen bij Mulders gemeld. ,,Het lijkt erop dat een groepje vrouwen slachtoffer is geworden van dit fenomeen dat catfishing wordt genoemd. Misschien dat er ook een heteroversie bestaat."

De vrouw uit Cuijk begon argwaan te krijgen toen Cindy nooit wilde afspreken. Ze ontdekte ook dat de vrouw op de foto's die ze kreeg, geen 'Cindy' heet. In maart 2016 confronteerde ze Cindy daarmee. Daarop dreigde Cindy dat ze filmpjes op het internet zou zetten.

,,Mijn cliënt heeft bij de politie geprobeerd om aangifte te doen, maar dat werd geweigerd. Ik weet niet waarom", zegt Mulders. De vrouw uit Cuijk heeft nu via de rechter afgedwongen dat Facebook haar gegevens over het profiel van Cindy verstrekt. Met het IP-adres wil ze achterhalen wie achter het profiel zit. ,,Mijn cliënt wil weten wat er aan de hand is en dat de foto's niet verder worden verspreid."

Profiel
Mulders: ,,We zijn heel blij. Dit is een belangrijke stap voor mijn cliënt en de andere vrouwen. We gaan nu opnieuw proberen aangifte te doen en zelf proberen de identiteit te achterhalen van de persoon achter het profiel van Cindy. Als we weten om wie het gaat, kunnen we de civiele rechter vragen om verspreiding van de beelden te verbieden."