Volledig scherm
De attractie Baron 1898 in de Efteling. © anp

Facebookpagina Efteling ontploft door roken in de wachtrij

De Facebookpagina van de Efteling is ontploft nadat een vrouw er maandag een berichtje op zette met de oproep om roken in het pretpark te verbieden. Op het bericht van Artemis Westenberg is inmiddels ruim vierduizend keer gereageerd, veelal zeer negatief in niet mis te verstane bewoordingen.

Westenberg pleit ervoor om aparte rookruimten in te richten en stoort zich gezien haar reactie met name aan mensen die de tijd die zij in de wachtrij staan voor een attractie benutten om een sigaret op te steken. 'En als je in de rij staat, kun je niet even ergens anders gaan staan', redeneert de klaagster.

Azijnzeiker
Duizenden mensen schrijven het niet eens te zijn met Westenberg. In de reacties benadrukken velen dat ze zelf niet roken maar een ander in de buitenlucht dat plezier wel gunnen. Westenberg krijgt ook vaak het advies om zichzelf thuis 'op te sluiten in een rookvrije kamer' en dat het 'gezeik' en 'gezeur' over roken moeten stoppen. 'Artemis, jij bent een attractie op zich. Die attractie staat in het sprookjesbos met de naam Azijnzeiker...', aldus een van de reacties. 'RTL4 ziet hier ongetwijfeld een nieuw concept in: Help, mijn vrouw is een zeikwijf', is een andere reactie. 

Schadelijker
Ook vragen veel mensen zich af hoe Westenberg zelf in de Efteling komt gezien de uitstoot van uitlaatgassen die ook verre van gezond is. Buiten het spervuur aan kritiek is er hier en daar ook een tegengeluid te horen. 'Als roker schaam ik mij kapot voor de reacties hier. Kennelijk is roken toch schadelijker dan we dachten', aldus iemand die 'geen onruststoker' is.

De Efteling heeft tot nu steeds over het roken gezegd dat een algeheel rookverbod niet aan de orde is. Wel gaat de Efteling binnen afzienbare tijd het rookbeleid aanpassen naar aanleiding van de uitgebreide discussie op de Facebookpagina.