Facebookvlees is spotgoedkoop, maar 'een deel is gewoon verrot'

videoVanuit een koelhuis in Brabant worden - via Facebook - honderden gezinnen in het hele land van spotgoedkoop vlees voorzien. Volgens toezichthouder NVWA kan het door de beugel. Maar labtests die deze krant liet doen, geven een aantal bar slechte resultaten. ,,Een deel is gewoon verrot.''

Voordelig Vlees Voor Iedereen (VVVI) verkoopt vlees via internet tegen prijzen die soms maar de helft zijn van wat je in de supermarkt betaalt. Zo’n 600 particulieren bestellen wekelijks via besloten Facebook-groepen. De orders worden afgeleverd bij zo’n 40 servicepunten door het hele land, woonadressen van vrijwilligers.

We bestelden zeven producten en lieten ze door een erkend lab in Rotterdam onderzoeken. Drie producten bevatten de listeriabacterie, onder meer gevaarlijk voor zwangeren.

Bericht gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De producten van Voordelig Vlees Voor Iedereen werden voor deze krant bij TLR, een erkend laboratorium in Rotterdam, getest. Een deel bleek bedorven. © Chris van Mersbergen/BD

Op twee stukken vlees zaten zoveel bacteriën dat voedselexpert IJsbrand Velzeboer ze ‘verrot’ noemt. Tegelijk constateert hij dat de verkoop ervan niet verboden is. Er bestaat in Nederland geen wettelijke bacterienorm voor rauw vlees.

Ongekoeld bewaren mag

Ook de werkwijze van VVVI is niet tegen de regels. Op de servicepunten wordt vlees vaak korte tijd ongekoeld bewaard. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt dat goed, zo lang de producten niet warmer dan 7 graden worden. Ook is VVVI niet verplicht aan de consument te melden waar het vlees vandaan komt.

Op internet zijn tientallen aanbieders van vlees te vinden. Waar VVVI zijn producten zelf door het land vervoert in een koelwagen, sturen andere bedrijven pakketten rond - het vlees zit dan in een doos met 'droogijs' erin.

Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat de NVWA nieuwe verkoopmethoden streng moet controleren. ,,Deze testresultaten laten zien dat je als consument in de steek gelaten wordt.” Bij Keurslagers Nederland constateren ze dat vleesverkoop via internet ‘een ontzettende vlucht neemt’. ,,Maar werken op deze manier zou nooit ons advies zijn.” 

Volledig scherm
Marcel Vuurman verkoopt met zijn bedrijf Voordelig Vlees Voor Iedereen uit Esch via besloten Facebook-groepen vlees door het hele land. © Chris van Mersbergen/BD

'Ik krijg nooit klachten'

VVVI zegt in nauw overleg met de NVWA te werken. Dat een deel van zijn vlees niet goed is, gelooft eigenaar Marcel Vuurman niet. ,,Ik krijg nooit klachten.”

Vuurman betrekt zijn vlees van 'Nederlandse slachterijen', zegt hij. ,,Gewoon goed vlees. Als bij de Albert Heijn de schouderkarbonade in de aanbieding is, houden ze ribkarbonade over. Die krijg ik dan.”

Volledig scherm
Een stuk rundvlees in de bedrijfshal van Voordelig Vlees Voor Iedereen. © Chris van Mersbergen/BD