Volledig scherm
Interieur van een kinderdagverblijf van de failliet verklaarde kinderopvangorganisatie Estro. © anp

'Failliet kinderdagverblijf Estro heeft schuld van 100 miljoen'

Het failliete kinderopvangbedrijf Estro heeft een schuld van zo'n 100 miljoen euro. De grootste verliezer is ING, maar ook ABN AMRO en enkele buitenlandse banken krijgen nog geld van het bedrijf, meldt NRC Q.

Volledig scherm
© anp

De banken verloren eerder al miljoenen aan Estro. In 2010 leenden ze 250 miljoen euro aan de kinderopvangorganisatie die toen nog Catalpa heette. Dat geld werd gebruikt voor de financiering van de overname door investeringsmaatschappij Providence Equity. Ook de nieuwe eigenaar financierde 250 miljoen.

Twee jaar na de overname moest Estro van de ondergang gered worden en ging het meeste van het geleende geld verloren. Zo'n 70 miljoen euro bleef overeind als lening en samen met de nieuwe Estro-eigenaren leenden de banken nog eens 35 miljoen euro aan het bedrijf. Of zij deze in totaal bijna 105 miljoen euro ooit terugzien, is nog maar de vraag.

Doorstart Smallsteps
De noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro werd afgelopen zaterdag definitief failliet verklaard. Een dag daarvoor meldde de instelling al uitstel van betaling te hebben gekregen van de rechtbank in Amsterdam. De kinderopvang maakt met zo'n 250 filialen een doorstart onder de naam Smallsteps.

Bij Estro worden zo'n 30.000 kinderen opgevangen. Het bedrijf vertegenwoordigt daarmee 5 procent van de totale sector. Voor 85 procent van de kinderen kan de opvang worden voortgezet dankzij de doorstart. Ook kunnen 2600 van de 3600 medewerkers overstappen naar Smallsteps.

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”