Volledig scherm
Schalke Auf Tournee © Schalke Auf Tournee

Faillissement aanbieder Schalke-clinics treft minimaal dertig clubs

Minimaal dertig amateurclubs zijn gedupeerd door het faillissement van het Nederlandse bedrijf Sporting Events. Dat blijkt uit een inventarisatie van reacties op sociale media. Per club zijn 20 tot meer dan 50 kinderen ingeschreven voor de clinic Schalke auf Tournee, die het bedrijf aanbood. Dat betekent dat minimaal duizend ouders hun geld kwijt zijn. 

Sporting Events organiseerde voetbalclinics onder de vlag van topclub Schalke 04. Nu die clinics niet doorgaan zijn honderden ouders hun geld kwijt. Schalke onderneemt juridische stappen en adviseert ouders hetzelfde te doen.

Clubs en ouders tonen zich verbolgen. ,,Er zijn ergere dingen, maar 145 euro kwijt zijn vind ik als alleenstaande moeder die het geld niet op de rug heeft groeien wel erg", zegt Nienke van Veelen uit Enschede. ,,Voor ons komt dit bericht als een grote en vervelende verrassing", meldt de Gelderse amateurclub vv Oeken op haar website. 

Uit reacties op internet blijkt dat minimaal dertig amateurclubs in Nederland een clinic van Sporting Events op de agenda hadden staan. Het gaat om clubs door het hele land, die stuk voor stuk zeer opgetogen waren dat het grote Schalke naar hen toe kwam. In sommige gevallen zat er ook een bezoek aan een wedstrijd van Schalke gekoppeld aan de clinic.

In het verleden vonden de trainingen wel plaats. Toen waren er al klachten over de kwaliteit. Afspraken zouden niet zijn nagekomen, bij sommige clubs werd de huur van de accommodatie niet betaald. Sowieso werden de trainingen niet door trainers van Schalke gegeven, maar door (jonge) Nederlandse trainers, in de kleding van de Duitse club.

Nu is Sporting Events dus failliet. ,,Na dagen van onderhandeling en pogingen om met FC Schalke 04 tot een oplossing te komen moeten wij met enorme teleurstelling u berichten dat dit ons niet is gelukt."

Quote

We raden elke betrokken partij aan om ook juridische stappen te ondernemen tegen het bedrijf.

Woordvoerder, Schalke 04

In een mail aan de clubs, die op Facebook is gedeeld, schrijft Schalke 04 dat de benadering en acties van Sporting Events op geen enkele manier passen bij het idee dat Schalke heeft bij de clinics. Het Friese bedrijf was licentiehouder, maar die licentie is ingetrokken. Schalke adviseert gedupeerde ouders juridische stappen te nemen. Zelf doet de club dat ook, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Clinics kostten afhankelijk van de duur zeventig tot enkele honderden euro's. Sporting Events zegt niet alle ouders te kunnen terugbetalen. Gedupeerden worden naar de curator verwijzen. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het faillissement echter nog niet is aangevraagd. Sporting Events is een eenmanszaak, wat betekent dat de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor de schade. Hij reageert niet op verzoeken tot contact van deze krant.

Volledig scherm
De reactie van Schalke die gedeeld wordt op Facebook © Facebook