Het failliet verklaarde en inmiddels gesloten MC Slotervaart.
Volledig scherm
Het failliet verklaarde en inmiddels gesloten MC Slotervaart. © anp

‘Faillissement MC Slotervaart bracht patiënt in levensgevaar‘

Het faillissement van het Slotervaart-ziekenhuis heeft zeker één patiënt in levensgevaar gebracht. Medisch specialist Hans-Martin Otten gaat hiervan melding doen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt dat er een ‘warme overdracht’ is, maar volgens internist-oncoloog Hans-Martin Otten van MC Slotervaart is daar geen sprake van. Het doorverwijzen van acute patiënten stokt volgens hem. Minister Bruins heeft inmiddels contact gehad met MC Slotervaart, om informatie te winnen over de situatie met de patiënt die volgens behandelend arts Hans-Martin Otten in een levensbedreigende situatie is geweest door het faillissement. Volgens Bruins hebben de curator en ziekenhuisbestuurder Mariska Tichem gezegd dat er geen sprake was van een levensbedreigende situatie.

Onderzoek

Quote

Onze specialis­ten vrezen voor hun patiënten

Saskia Vrouenraets, Vic- voorzitter van de medische staf

Medisch specialist Otten doet een melding bij de inspectie in de hoop dat er een onderzoek komt naar de abrupte afbouw van het ziekenhuis waarbij crisisteams en specialisten circa 20.000 tot 30.000 afspraken met patiënten moeten overdragen aan andere ziekenhuizen. Arts Hans-Martin Otten van het Slotervaart Ziekenhuis blijft erbij dat een van zijn patiënten vorige week ernstig in gevaar is geweest nadat het ziekenhuis failliet werd verklaard. Dat de calamiteitencommissie van het ziekenhuis het niet als calamiteit heeft aangemerkt, noemt hij ‘een definitiekwestie‘. ,,Voor een calamiteit moet je formeel fysieke schade oplopen, dat was in dit geval gelukkig niet aan de hand. Het had echter wel ernstig kunnen aflopen.”

Otten had laten weten dat een patiënt, die een zware chemokuur ondergaat, na het faillissement naar het verkeerde ziekenhuis was overgebracht en dat dit hem fataal had kunnen worden. Oplettende artsen voorkwamen volgens Otten dat het fout ging.

 ,,Nog steeds weten we niet naar welke ziekenhuizen we de patiënten kunnen verwijzen’’, zegt Saskia Vrouenraets, vicevoorzitter van de medische staf. ,,Wij wilden het ziekenhuis in zes maanden afbouwen zodat we de patiënten netjes in kaart konden brengen. Maar nu moet het in vier tot zes weken. Dat is onmogelijk.’’

Alert personeel

Voor een van de patiënten was het abrupt aangekondigde faillissement, vorige week donderdag, bijna fataal. De patiënt ondergaat een zware chemotherapie. Na het faillissement werd de patiënt in allerijl overgeplaatst. De verzekeraar nam de leiding in deze uitplaatsingsoperatie. Maar door de chaotische taferelen werd de patiënt naar het verkeerde ziekenhuis gebracht.

Behandelend arts Otten spreekt van een levensbedreigende situatie: ,,De patiënt krijgt een chemotherapie waarbij strakke controles en tijdig toedienen van medicijnen van levensbelang zijn. Dat deze patiënt het heeft overleefd, is te danken aan het alerte zorgpersoneel in het ontvangende ziekenhuis. Zij hebben contact met ons opgenomen om te achterhalen wat er aan de hand was met deze patiënt.’’

Patiënten en personeel voerden actie bij Zilveren Kruis Achmea in Leiden:

Otten stelt dat zo’n fout nooit mag worden gemaakt, maar dat dat in de hectiek toch is gebeurd. ,,De verzekeraar had geen enkel plan wat er met patiënten moest gebeuren na het faillissement. Daardoor is chaos ontstaan die heeft geleid tot de gevaarlijke situatie voor deze patiënt.’’

Van de patiënten van Otten moeten er 25 de komende week een chemokuur krijgen. Deze week kan dat nog in MC Slotervaart, maar volgende week zijn daar de benodigde middelen niet meer voor in het ziekenhuis omdat leveranciers niet meer leveren. Een ander ziekenhuis om de behandeling voort te zetten is nog niet gevonden.

Otten krijgt zijn patiënten moeilijk in andere ziekenhuizen ondergebracht, zegt hij, omdat de zorgverzekeraars binnen zijn specialisme geen of onvoldoende zorg hebben ingekocht, waardoor behandelingen niet worden vergoed - en de collega’s in de andere ziekenhuizen ‘nee’ moeten verkopen tegen zijn patiënten die met spoed zorg nodig hebben.

Volgens een woordvoerder van Amsterdam UMC is vergoeding geen punt van discussie. ,,Vergoedingen spelen even geen rol. Het is een uitdaging, omdat het in de capaciteit van de Amsterdamse ziekenhuizen knelt, maar we doen onze uiterste best om patiënten op te vangen.’’

Onderzoek

Een andere ernstig zieke patiënt heeft door het faillissement niet het medisch onderzoek gehad dat hij normaliter zou krijgen, zegt Otten. ,,De patiënt had klachten die mogelijk een dreigende dwarslaesie of uitzaaiingen in de hersenen kunnen betekenen. Dan moet er met spoed een scan met contrast worden gemaakt. Dat was in ons ziekenhuis niet meer mogelijk, maar overplaatsing naar een ander ziekenhuis lukte niet omdat de scan niet zou worden vergoed.’’ Met het risico dat de diagnose gemist zou worden, hebben de artsen een scan zonder contrast gemaakt. 

(Artikel gaat verder na de foto)

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) tijdens het Tweede Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis.
Volledig scherm
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) tijdens het Tweede Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis. © ANP

In een Kamerdebat over de failliete ziekenhuizen noemde minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) het ‘natuurlijk verschrikkelijk’ dat patiënten in levensgevaar zijn gekomen. Maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan nog niet bevestigen dat zo’n calamiteit inmiddels is gemeld, zegt Bruins. 

Verzekeraar Zilveren Kruis wijst erop dat de curator verantwoordelijk is voor het uitplaatsen van patiënten: ,,Daar hebben wij niet de leiding in, dat is de curator’', zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar voert op dit moment spoedoverleg met de curator naar aanleiding van berichtgeving over de patiënt in levensgevaar. ,,Die signalen zijn nieuw voor ons, als dit zo is, is het verschrikkelijk. We onderzoeken nu wat de situatie is’', aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van Patiëntenfederatie Nederland meldt: ,,Als artsen van het failliete Slotervaartziekenhuis zich zorgen maken over waar patiënten ondergebracht moeten worden, zullen ze beter hun best moeten doen. Dan moeten ze heel snel gaan rondbellen met andere ziekenhuizen en dit goed regelen voor hun patiënten.” Het ziekenhuis is hier volgens hem verantwoordelijk voor. ,,Het kan niet zo zijn dat patiënten die chemo moeten ondergaan zich zorgen maken over waar ze naartoe moeten’’. 

Actie tegen sluiting ziekenhuizen
Een werknemer van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam organiseert komende zondagmiddag op het Museumplein een protestactie tegen sluiting van ziekenhuizen. Aanleiding is het snelle faillissement van het MC Slotervaart. Op Facebook schrijft Ches Rijpkema, de organisator, dat Nederland in opstand moet komen. ,,Nederland word wakker! Dit kan en mag niet zo verder gaan! Sta op voor de toekomst van jouw kinderen en kleinkinderen.”

Het faillissement van het MC Slotervaart voltrok zich in een flitstempo. Vorige week dinsdag werd bekend dat het ziekenhuis uitstel van betaling had aangevraagd, twee dagen later werd het failliet verklaard en nog een dag later moesten alle patiënten er weg. Verschillende partijen zouden interesse hebben in een overname, maar volgens de curatoren wordt dat lastig.