Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Familie Allahu Akbar-roeper woest op GGZ na Thalys-paniek: ‘Ze wilden hem niet opnemen’

Het incident in een Thalys-trein op Rotterdam Centraal vanochtend, waarbij een 28-jarige man voor paniek zorgde door luidkeels ‘Allahu Akbar’ te schreeuwen, is het gevolg van nalatigheid van de geestelijke gezondheidszorg. Dat stelt zijn familie. Volgens de zus van de verdachte heeft GGZ-instelling Altrecht hem gisteren nog bewust laten lopen na een ander geweldsincident. ,,We zijn ten einde raad.”

In de van Amsterdam naar Parijs rijdende Thalys brak vanochtend grote paniek uit nadat een reiziger iemand had geprobeerd aan te vallen en meerdere malen ‘Allahu Akbar’ (God is Groot) riep. Medereizigers vluchtten in paniek andere coupés binnen en waarschuwden de politie. Op Rotterdam Centraal kon de Utrechter worden aangehouden.

Volgens de familie van de verdachte had het incident gemakkelijk voorkomen kunnen worden. ,,De politie en de geestelijke gezondheidszorg weten dat hij een psychische stoornis heeft en dat hij gisteren een familielid heeft aangevallen’’, zo vertelt zijn zus, die liever niet met haar naam genoemd wordt. ,,Ondanks een aangifte vanuit onze kant vonden ze het niet nodig hem gedwongen op te laten nemen. Bezuinigingen, kregen we te horen. Waardeloos!”

 1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?
 2. Einde aan onzekerheid: Nederlands 'coronaschip' mag aanmeren in Florida
  UPDATE

  Einde aan onzeker­heid: Nederlands 'corona­schip' mag aanmeren in Florida

  De kogel is door de kerk: het door het coronavirus getroffen cruiseschip MS Zaandam mag vanavond onder strikte voorwaarden aanmeren in Port Everglades, bij Fort Lauderdale in Florida. Dat heeft burgemeester Dean Trantalis vanavond bekendgemaakt. De gouverneur van Florida verzette zich al dagen tegen de komst van het Nederlandse cruiseschip, maar werd onder andere door president Donald Trump onder druk gezet.