Volledig scherm
Het drugslab werd donderdag opgerold. © Bert Jansen

Familie CDA-bestuurder gaat vrijuit in drugszaak

De echtgenote en zoon van CDA-bestuurder Wim van der P. uit Leende komen vandaag op vrije voeten. De twee werden vorige week aangehouden na de vondst van een enorm drugslab in een loods bij hun huis. Hun betrokkenheid lijkt beperkt, maar ze blijven wel verdachte, aldus de officier van justitie.

De 51-jarige Van der P. blijft nog 14 dagen in voorarrest, zo besloot de rechter-commissaris vandaag. De penningmeester van de lokale CDA-afdeling wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de productie van synthetische drugs en zal vandaag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De drugsfabriek werd donderdagochtend ontdekt in een loods op het boerenerf van het gezin in Leende. De politie omschreef het als een van de grootste ooit in Nederland. Er werd zowel speed als xtc gemaakt. De politie vond er duizenden liters chemicaliën. Per dag kon 100 kilo speed en 150 kilo xtc worden gemaakt, met een omzet van vele miljoenen, aldus de politie.

Non-actief
Het bestuur van het CDA Heeze Leende Sterksel heeft de lokale partijfunctionaris direct op non-actief gesteld.

De CDA'er kwam al eerder negatief in het nieuws. In september 2012 legde een grote brand de caravanstalling op zijn terrein in de as. Achteraf werd duidelijk dat in het pand een hennepkwekerij was ingericht. Tot een veroordeling van de penningmeester kwam het niet en van het CDA-bestuur mocht hij aanblijven.