Volledig scherm
© René Graafsma

Familie: 'Dascha volgde een weg die ze zelf heeft gekozen'

UpdateDascha Graafsma was niet onder invloed van drugs toen ze in Hilversum overreden werd door een trein. Dat concludeert het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) na onderzoek op het lichaam van het 16-jarige meisje uit Hollandsche Rading. Ze had wel alcohol in haar lichaam toen ze in Hilversum op de rails stapte, zo blijkt uit toxicologisch onderzoek.

Quote

Het was een blij vlindertje met normale puberteits­ver­schijn­se­len

Vader René Graafsma

,,Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf, maar wel steeds meer aanwijzingen dat Dascha uit vrije wil naar het spoor is gelopen en daar de trein op zich af heeft laten komen", zegt Peter R. De Vries namens de familie tegen RTV Noord-Holland. ,,Vanmiddag hebben we in gesprek met het NFI, de politie en de vader en moeder van Dascha het hele onderzoek nog eens nagelopen en daar zijn we tot de conclusie gekomen dat Dascha een weg volgde die ze zelf heeft gekozen."

Dascha had GHB in haar lichaam, maar niet in een hoeveelheid die duidt op gebruik van het verdovende middel, concludeert het NFI. GHB is namelijk ook een lichaamseigen stof, die na het overlijden in het lichaam wordt gevormd. Het NFI onderzocht ook of Dascha andere drugs in haar lichaam had zoals xtc of cocaïne, maar daar is geen sprake van.

Eigen onderzoek
Haar vader René Graafsma dacht aanvankelijk dat zijn dochter gedrogeerd was. Dit onderzoek spreekt die verklaring nu tegen. De vader stelde eerst een eigen onderzoek in naar de dood van zijn dochter. Hij kreeg hulp van misdaadverslaggever Peter R. de Vries en de bekende toxicoloog Frank van de Goot.

Van der Goot constateerde dat er sporen van GHB in haar lichaam zaten, maar dat er meer (en heel duur) onderzoek nodig was om uit te vinden wanneer ze eventueel wat gebruikt zou hebben. Het NFI zegt nu dat het zeker die avond niet is geweest en waarschijnlijk lichaamseigen GHB is. Van der Goot geeft tegenover het AD aan dat dit zeker kan kloppen.

Onenigheid
Dascha Graafsma kwam op zaterdag 28 november om het leven toen ze werd overreden door een trein. Er wordt steeds meer duidelijk over hoe de nacht van het meisje eruit heeft gezien. Zo blijkt uit onderzoek dat Dascha na onenigheid met haar vriendinnen de Hilversumse discotheek Lets Get Down om twee uur 's nachts heeft verlaten. Zonder jas heeft ze vervolgens uren door Hilversum gedwaald. Ruim 3,5 uur nadat Dascha de uitgaansgelegenheid verliet, werd ze bij het Station Hilversum Sportpark door een trein geraakt.

Het tragische verhaal heeft veel mensen geraakt door een emotionele brief die haar vader schreef. De politie sprak toen van een zelfdoding, maar dat ging er bij René niet in. ,,Er klopt te veel niet,'' zei de vader toen. Hij ging op zoek naar informatie over de laatste uren van het leven van zijn dochter, die hij beschrijft als 'een blij vlindertje met normale puberteitsverschijnselen'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement