Familie kroongetuige eist betere beveiliging, hoogoplopende ruzie met OM

videoDe beveiliging van de familie van kroongetuige Nabil B. leidt tot voortdurende en hoogoplopende ruzies tussen deze familie en het Openbaar Ministerie. Een deel van familie vindt de beveiliging onvoldoende en stelt hogere eisen. De beveiliging heeft inmiddels al meer dan een miljoen euro gekost. Dat blijkt uit maandenlang onderzoek van het AD.

Onlangs spande een familielid zelfs een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid. Die eiste dat hij meer geld zou krijgen en beter beveiligd zou worden, bevestigt een advocaat die betrokken is bij de familie. Vanwege veiligheidsredenen werd dit proces achter gesloten deuren gevoerd. Het OM weigert ieder commentaar. Bronnen bij de rechtbank melden dat de eisen van de familie zijn afgewezen.

Moord op broer kroongetuige

In Den Haag werden familieleden van kroongetuige Nabil B. door zwaarbewapende politiemensen geëvacueerd
Volledig scherm
In Den Haag werden familieleden van kroongetuige Nabil B. door zwaarbewapende politiemensen geëvacueerd © Donny Kooistra/Regio15

In maart 2018 werd Nederland opgeschrikt door het nieuws dat Reduan B. (41) in zijn eigen kantoor werd geliquideerd. Hij werd doodgeschoten omdat zijn jongere broer Nabil (31) in ruil voor strafvermindering belastende verklaringen heeft afgelegd over Ridouan Taghi (41) en Saïd Razzouki (46), die volgens het OM aan het hoofd staan van een nietsontziende drugsgroepering die zeker twintig liquidaties heeft laten uitvoeren. Donderdag doet de Amsterdamse rechtbank uitspraak tegen de man die heeft bekend Reduan te hebben doodgeschoten.

Sinds de moord op de volstrekt onschuldige Reduan is het leven van de familie B. volledig op zijn kop gezet. In allerijl werden familieleden door zwaarbewapende politieteams geëvacueerd. Sindsdien worden zij bewaakt, leven ze in safehouses en hebben zij nieuwe identiteiten gekregen.

Geheel verzorgde reis naar pretpark

Bloemen bij het bedrijf van Reduan B., de doodgeschoten broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B., aan de TT. Melissaweg in Amsterdam.
Volledig scherm
Bloemen bij het bedrijf van Reduan B., de doodgeschoten broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B., aan de TT. Melissaweg in Amsterdam. © ANP

Er zijn tienduizenden euro’s uitgegeven aan nieuwe huizen, die allemaal beveiligd moesten worden met hypermoderne camerasystemen. Ook is veel geld uitgegeven aan nieuwe auto’s. Daarnaast worden de personen die vanwege de dreiging hun werk niet meer kunnen uitvoeren, financieel gecompenseerd. En hoewel er bij politie en justitie begrip is voor de situatie waarin de familie B. terecht is gekomen bestaat er ook irritatie over sommige declaraties die enkele familieleden doen. ,,Het kan niet zo zijn dat wij een geheel verzorgde reis naar een pretpark van de hele familie moeten betalen. Dat heeft niets met veiligheid te maken. En kogelwerende dekens ter waarde van duizenden euro’s, die niet nodig zijn. Waarom moeten wij die betalen,” vraagt een betrokkene zich af.

Ook zijn er klachten over de gebrekkige communicatie door het OM en zegt de familie onvoldoende te zijn voorbereid op het leven met een nieuwe identiteit. Zo ontstond bij het team dat verantwoordelijk is voor de beveiliging van de moeder grote paniek toen zij dachten dat de vrouw naar de moskee zou gaan voor het vrijdaggebed. Vanwege de veiligheid werd dat als onmogelijk beschouwd. Totdat bleek dat de vrouw helemaal geen moskeebezoeker is. ,,Maar ondertussen was er wel ruzie ontstaan tussen de vrouw en het OM. Terwijl men gewoon had kunnen vragen of zij naar de moskee zou willen,” zegt een ingewijde.

Lees ook: Leven in angst met bodyguards of alleen een alarmknop

Politieonderzoek in Amsterdam, waar Reduan B. in het kantoor van zijn bedrijf werd doodgeschoten.
Volledig scherm
Politieonderzoek in Amsterdam, waar Reduan B. in het kantoor van zijn bedrijf werd doodgeschoten. © anp