Volledig scherm
Het in 2013 failliet verklaarde Oad eist nu 80 miljoen euro van de Rabobank. © anp

Familie Oad-reizen verklaart oorlog aan Rabobank

De voormalige eigenaar van het failliete reisimperium Oad, de familie Ter Haar, eist 80 miljoen euro aan schade van de Rabobank.

In stukken die morgen bij de rechtbank in Utrecht worden gedeponeerd, stelt de aandeelhoudersfamilie dat het reisbedrijf door de onnodige kredietopzegging door de afdeling bijzonder beheer van de bank failliet is gegaan. Daardoor verloren circa 1600 mensen hun baan en leden crediteuren, waaronder de Stichting Garantiefonds Reisgelden, een strop van tientallen miljoenen.

Contra-claim
De familie Ter Haar heeft het geld dat in 2013 aanvankelijk bedoeld was voor een extra kapitaalinjectie, circa 7,5 miljoen euro, gereserveerd om tot aan de Hoge Raad te procederen, zegt een woordvoerder. Rabobank heeft de familie Ter Haar op 11 december per brief een contra-claim in het vooruitzicht gesteld. Volgens juristen van de bank is de claim kansloos en dient die louter om de reputatie van de bank te schaden. Oad heeft met een team van topadvocaten de oorlog verklaard aan de Rabobank. 

Geldinfuus
Het uit 1924 stammende familiebedrijf ging in september 2013 failliet nadat Rabobank de kredietlijn van 20 miljoen euro had opgezegd. Volgens de bank voldeed de aandeelhoudersfamilie niet aan de gestelde eisen voor kapitaalversterking. De familie Ter Haar stelt volgens een woordvoerder echter dat de bank zo veel zekerheden zoals bedrijfspanden en bussen had opgeëist, dat het risico al volledig bij de aandeelhouders lag. Als voorbeeld noemen de juristen in de stukken het feit dat Rabobank na verkoop van diverse zekerheden 5 miljoen euro aan curatoren heeft moeten terugbetalen. Ook werd jaarlijks het seizoenskrediet van 20 miljoen euro volledig terugbetaald.

Geen schuld
Volgens een woordvoerder had Oad ten tijde van het faillissement ,,geen euro schuld, had geen uitstaande leningen, geen achterstallige betalingen, nog nooit in 10 jaar tijd een betaling aan Rabobank gemist en nog 6 miljoen euro in kas''. Juristen zeggen namens Rabobank dat zorgvuldig is gehandeld. De bank meent bovendien dat aandeelhouders in een faillissement geen claimrecht hebben. Dat recht ligt bij de curatoren. De curatoren van Oad laten overigens extern het handelen van Rabobank eveneens onderzoeken.

Het faillissement van Oad kostte bijna 1.600 mensen hun baan en zakenrelaties bleven achter met een strop van ongeveer 100 miljoen euro.

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”