Volledig scherm
Foto ter illustratie. De verdachte zou niet tot de directe beveiligers van Wilders hebben behoord en staat dus niet op deze foto. © anp

Familie politiemol ‘gelooft er niets van’

De familie van de vermeende corrupte politieagent Faris K. uit Utrecht gelooft er niets van dat hij informatie zou hebben gelekt naar een Nederlands-Marokkaanse criminele bende. ,,Faris leeft voor zijn werk. Dit is echt een drama voor zijn ouders”, zegt een neef.

Faris K. werkt bij de Dienst Bewaken en Beveiligen, de politiedienst die het Koninklijk Huis en (bedreigde) politici als Geert Wilders beveiligd. De Utrechter was actief in de unit die als ‘tweede schil’ rond politici functioneerde. Hij verkende vooraf plekken die Wilders zou bezoeken. Maandag werd hij opgepakt op verdenking van, officieel, ‘schenden van het ambtsgeheim’.

Quote

Het is een hele lieve jongen, lekken is echt niet zijn ding

Neef Faris K.

,,Faris komt uit een hele nette familie en hij heeft alleen maar Nederlandse vrienden. We begrijpen niet waar deze beschuldigingen opeens vandaan komen”, zegt de neef. ,,Het is een hele lieve jongen, lekken is echt niet zijn ding.”

Het kabinet neemt de berichten over het lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die onder anderen Geert Wilders beveiligt 'zeer serieus'. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag laten weten nadat hij de PVV-leider had bezocht. Rutte zegt dat er 'geen aanleiding is om aan te nemen dat Geert Wilders in gevaar is geweest'. Hij benadrukt dat 'alle maatregelen die noodzakelijk zijn' worden genomen.

Vertrouwen
In een bericht op Facebook noemt Rutte het verschrikkelijk dat Geert Wilders al jarenlang beveiliging nodig heeft. 'Politici moeten hun werk kunnen doen. Altijd en overal. Dat is de bottom line. Iedereen die persoonsbescherming nodig heeft, moet daar volledig op kunnen vertrouwen'.

Volgens Rutte is iedereen geschrokken van het nieuws. ,,Dat geldt ook voor het team van politiemensen die iedere dag met gevaar voor eigen leven werken aan de bescherming van personen die worden bedreigd. Dat werk en die mensen verdienen groot respect''.