Familie uit Harderwijk filmt meteoriet: ‘Eerste, authentieke beelden’ zegt deskundige

VideoDe familie Post uit Harderwijk heeft onbewust de meteoriet die vrijdag over Oost-Nederland vloog op videobeeld vastgelegd. ,,Dit ziet er heel echt uit", zegt deskundige Marco Langbroek als hij de video frame voor frame bekijkt. ,,Ik heb al wel wat filmpjes toegestuurd gekregen, maar dit zijn de eerste, echte beelden.”

,,De meteoriet lijkt vrij snel te gaan", zegt Langbroek. ,,En ik zie volgens mij wat fragmentatie. Dat is die staart. Daar zitten wat lichtere stukken in, wat erop kan duiden dat ie bezig is uit elkaar te vallen.” Langbroek is een wetenschapper met een brede scope. Zo is hij niet alleen archeoloog, maar ook gespecialiseerd in meteorieten en satellieten. Hij is verbonden aan het onderzoekscentrum van Naturalis in Leiden en wordt bij waarnemingen regelmatig om zijn oordeel gevraagd. 

  1. Duitsland klaagt Nederlanders aan die ‘oude NAVO-bunker gebruikten voor cybercrime’

    Duitsland klaagt Nederlan­ders aan die ‘oude NA­VO-bun­ker gebruikten voor cybercrime’

    Vier Nederlanders zijn in Duitsland aangeklaagd voor cybercrime. Ze zouden een oude NAVO-bunker hebben gebruikt als onderkomen voor een zogeheten bulletproof host. Dat is een serverdienst die gebruikers uit het zicht van justitie probeert te houden. Beheerders van zo'n dienst zien meer door de vingers dan reguliere servers. De host werd in september uit de lucht gehaald, na bijna vijf jaar onderzoek. Ook drie Duitsers en een Bulgaar zijn aangeklaagd.