Christophe Hazaer, oom van het dodelijke slachtoffer en zijn nichtje Kayleigh.
Volledig scherm
Christophe Hazaer, oom van het dodelijke slachtoffer en zijn nichtje Kayleigh. © VTM NIEUWS

Familie verongelukte Kayleigh (14) niet boos op 18-jarige bestuurder: ‘Daarmee krijgen we haar niet terug’

Bij een zwaar verkeersongeval in het Belgische Nieuwerkerken kwam in de nacht van zondag op maandag de 14-jarige Kayleigh Leemans om het leven gekomen. Ze was op de terugweg van de kermis toen de wagen waarin ze samen met drie andere tieners zat, tegen een geparkeerde oplegger botste. De 18-jarige bestuurder van de auto had enkel een voorlopig rijbewijs en mocht dus geen passagiers vervoeren. De familie van Kayleigh zegt geen wrok te koesteren. ,,Daarmee krijgen we haar toch niet terug.”

,,Vermaak je vanavond, maar wees voorzichtig. Stap niet in de auto bij jonge gasten die nog niet goed kunnen rijden. Ah, en wees ook voorzichtig met mijn voordeur, alsjeblieft. Trek deze niet te hard dicht, want dan davert het hele huis.” 

Christophe Hazaer stuurde zijn nichtje Kayleigh gisteravond met een zakcentje en wat goede raad naar de kermis in Mere. ,,Maar mijn woorden waren nog niet koud, of daar sloeg de voordeur al dicht: ‘Boenk!’ En om 3 uur ‘s nachts rinkelde ook mijn telefoon: een vriend van Kayleigh. Die me huilend belde om te vertellen dat mijn nichtje samen met drie andere tieners in een auto zat die tegen een vrachtwagen was gebotst, en dat zij die klap niet overleefd had.”

Kayleigh (14) kwam om bij de crash.
Volledig scherm
Kayleigh (14) kwam om bij de crash. © VTM NIEUWS

Geparkeerde vrachtwagen

Hun wagen kwam uit een landweg gereden die enkel toegankelijk is voor landbouwvoertuigen. Vervolgens kwam de auto tegen een geparkeerde vrachtwagen terecht. Hoe dat precies kon gebeuren, is nog onduidelijk. De omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht. Volgens de eerste onderzoeken reed de bestuurder niet te snel. Onderzoek moet nu nog uitwijzen of hij onder invloed was, of op het moment van het ongeval bezig was met zijn telefoon.

De bestuurder, een jongen van 18, had een voorlopig rijbewijs. Hij mocht dus geen passagiers vervoeren en niet rijden tijdens weekendnachten. Toch zegt de familie van Kayleigh geen wrok te koesteren ten opzichte van de bestuurder. ,,Wat winnen we daarmee? Ja, die chauffeur had nog maar een voorlopig rijbewijs. En nee, eigenlijk had hij geen passagiers mogen meenemen. Maar ik kan hem nog honderd keer hem de schuld geven voor het verdriet dat hij heeft aangericht, daarmee krijgen we onze Kayleigh toch niet terug. Al doet het onnoemelijk veel pijn dat we haar moeten afgeven. Zaterdag zouden we samen naar Spanje vertrekken, om daar Kayleighs verjaardag te gaan vieren. Ze zou zondag 15 worden. En nu moeten we plots haar begrafenis regelen.”

De wagen kwam uit deze landweg gereden, die enkel toegankelijk is voor landbouwvoertuigen.
Volledig scherm
De wagen kwam uit deze landweg gereden, die enkel toegankelijk is voor landbouwvoertuigen. © Inge Bosschaerts
Volledig scherm
© RLA
Volledig scherm
© RLA
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”