Familiehuis op Curaçao verwoest na brand: ‘Ze kon haar hondjes niet redden’
Een hevige brand in een monumentaal familiehuis op Curaçao heeft het leven van familie Kilie op zijn kop gezet. Esmeralda Kilie (56) en haar broer (68) schrokken 's nachts wakker van vlammen en werden van het ene op het andere moment dakloos. Vier honden overleefden het drama niet.
Delen per e-mail
,,Het is een mirakel dat er verder niemand is gewond geraakt”, vertelt de dochter van Esmeralda kalm. ,,Maar we leven nu in een nachtmerrie. Ik vraag me elke keer af of dit allemaal wel echt gebeurd is.”
Kortsluiting
Vorige week woensdagavond voltrok zich een drama in het huis waar haar moeder en oom woonden. Door kortsluiting ontstond brand en moesten zij op slippers en in ondergoed naar buiten rennen. De 150 jaar oude woning is door instortingsgevaar niet meer bewoonbaar .
,,De woning was van mijn grootmoeder, die niet meer leeft. Mijn ma en oom waren het huis aan het opknappen. Mijn ma vertrok in 2012 vanuit Amsterdam naar Curaçao om mijn oom te helpen met die enorme klus. Ze deden het op eigen kracht dus dat ging traag, ook omdat het een monumentaal pand is.”
Teveel rook en vuur
De kortsluiting ontstond bij een ventilator. Kilie’s moeder sliep in de slaapkamer met haar vier hondjes toen ze wakker schrok van de vlammen. ,,Uit instinct probeerde ze die te doven met water. Maar dat maakte het erger, weten we achteraf.”
Om haar broer te waarschuwen rent haar moeder zo snel mogelijk naar boven. ,,Toen ze naar beneden wilden was het eigenlijk al te laat. Er was zoveel rook en vuur. Ze zeiden tegen elkaar dat de hondjes niet meer te redden waren. Die zag ze als haar kindjes, maar ze moesten kiezen voor zichzelf.”
Gehuild als kinderen
Eenmaal buiten vangen buren de slachtoffers op. ,,Stonden ze daar met slippers en ondergoed. Verder niks. Ze moesten toekijken hoe ons familiehuis afbrandde.”
Ook voor de bewoners en omwonenden was het een stukje geschiedenis dat verloren ging. ,,Alle herinneringen gingen in rook op.” Kilie's oom is een stoere, sterke man, benadrukt ze. ,,Hij hield zich vast aan het huis van mijn grootmoeder, waar hij bijna zijn hele leven woonde. Maar die avond hebben hij en mijn mama gehuild als kinderen.”
Inzinking
De familie worstelt nog steeds met de gevolgen van de dramatische avond. Moeder en oom hebben niks meer, en krijgen soms nog een inzinking. ,,Ze waren niet verzekerd. Ik bel heel de dag met mijn broer, en dan weer met mijn moeder. Ik ben verdrietig, maar zij heeft het nog moeilijker.”
Al snel besloot ze voor haar moeder en oom een gofundme-pagina te maken om in de eerste behoeften te voorzien. ,,Met het geld gaan we natuurlijk niet meteen het huis renoveren. Ze hebben eerst woonruimte nodig, want ze slapen nu in een hotel. Het duurde al uren voordat ik überhaupt met mijn moeder kon bellen, omdat haar telefoon ook was vergaan.”
Het huis is een bekend gezicht op Curaçao. ,,Zelfs mensen die ik niet ken sturen me berichtjes hoe verdrietig ze erover zijn. Mijn grootmoeder heeft veel mensen opgevangen in dat huis, mariniers kregen er vroeger te eten. Veel herinneringen zijn nu verloren gegaan.”
Geld gestuurd
Voor familieleden in Nederland werd het snel duidelijk dat er hulp nodig was. ,,In plaats van naar Curaçao te vliegen hebben mijn broer en ik haar geld gestuurd. Want dat is wat ze nu nodig heeft.”
Haar moeder zat bepaald niet te wachten op een online doneerpagina. Maar ze voelde zich geroepen om het toch te doen. ,,Want dit is erg genoeg, ze kunnen dit niet alleen aan. Ik ben bang dat ze anders tot hun laatste dag bezig zijn om het huis te herstellen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
Zes misvattingen bij de schoolkeuze van je kind
Een school kiezen voor een groep 8-leerling ís al vaak niet de makkelijkste klus en de lockdown maakt het er niet makkelijker op. Maar natuurlijk zijn er nog steeds manieren om die ene middelbare school te vinden waar jouw kind gaat groeien en bloeien. Zeker als je onderstaande valkuilen ontwijkt. -
Gemeentelijke heffingen nemen fors toe: grootste stijging afvalstoffenheffing in 26 jaar
Huishoudens gaan dit jaar een stuk meer betalen aan gemeentelijke heffingen. Gemeenten verwachten dit jaar 11,3 miljard euro uit heffingen te ontvangen, 4,4 procent meer dan ze hadden begroot, voor de uitbraak van het coronavirus. Vooral de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten stijgen fors. Amsterdam krijgt onderwijl een flinke klap te verduren, vanwege het uitblijvende toerisme. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Kabinet wil leger niet inzetten tegen ‘paar idioten’
Nederland moet niet ‘capituleren’ voor een paar idioten. Dat heeft minister Wopke Hoekstra gezegd, voorafgaand aan overleg in de ministerraad. Het kabinet overweegt evenmin om het leger in te zetten. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd.
-
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
PREMIUM
Kamer nog lang niet klaar met toeslagenaffaire: nóg een enquête op komst
VVD en CDA verzetten zich nog, maar een ‘echte’ parlementaire enquête vanwege de toeslagenaffaire lijkt er alsnog te komen. ,,Als je zegt dat dit nooit meer mag gebeuren, dan móet je onder de motorkap kijken.” -
frank in quarantaine
Na een frisse neus besloot ik dat iedereen weleens een minder moment mag hebben
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 313. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.