Familiehuis op Curaçao verwoest na brand: ‘Ze kon haar hondjes niet redden’
Een hevige brand in een monumentaal familiehuis op Curaçao heeft het leven van familie Kilie op zijn kop gezet. Esmeralda Kilie (56) en haar broer (68) schrokken 's nachts wakker van vlammen en werden van het ene op het andere moment dakloos. Vier honden overleefden het drama niet.
Delen per e-mail
,,Het is een mirakel dat er verder niemand is gewond geraakt”, vertelt de dochter van Esmeralda kalm. ,,Maar we leven nu in een nachtmerrie. Ik vraag me elke keer af of dit allemaal wel echt gebeurd is.”
Kortsluiting
Vorige week woensdagavond voltrok zich een drama in het huis waar haar moeder en oom woonden. Door kortsluiting ontstond brand en moesten zij op slippers en in ondergoed naar buiten rennen. De 150 jaar oude woning is door instortingsgevaar niet meer bewoonbaar .
,,De woning was van mijn grootmoeder, die niet meer leeft. Mijn ma en oom waren het huis aan het opknappen. Mijn ma vertrok in 2012 vanuit Amsterdam naar Curaçao om mijn oom te helpen met die enorme klus. Ze deden het op eigen kracht dus dat ging traag, ook omdat het een monumentaal pand is.”
Teveel rook en vuur
De kortsluiting ontstond bij een ventilator. Kilie’s moeder sliep in de slaapkamer met haar vier hondjes toen ze wakker schrok van de vlammen. ,,Uit instinct probeerde ze die te doven met water. Maar dat maakte het erger, weten we achteraf.”
Om haar broer te waarschuwen rent haar moeder zo snel mogelijk naar boven. ,,Toen ze naar beneden wilden was het eigenlijk al te laat. Er was zoveel rook en vuur. Ze zeiden tegen elkaar dat de hondjes niet meer te redden waren. Die zag ze als haar kindjes, maar ze moesten kiezen voor zichzelf.”
Gehuild als kinderen
Eenmaal buiten vangen buren de slachtoffers op. ,,Stonden ze daar met slippers en ondergoed. Verder niks. Ze moesten toekijken hoe ons familiehuis afbrandde.”
Ook voor de bewoners en omwonenden was het een stukje geschiedenis dat verloren ging. ,,Alle herinneringen gingen in rook op.” Kilie's oom is een stoere, sterke man, benadrukt ze. ,,Hij hield zich vast aan het huis van mijn grootmoeder, waar hij bijna zijn hele leven woonde. Maar die avond hebben hij en mijn mama gehuild als kinderen.”
Inzinking
De familie worstelt nog steeds met de gevolgen van de dramatische avond. Moeder en oom hebben niks meer, en krijgen soms nog een inzinking. ,,Ze waren niet verzekerd. Ik bel heel de dag met mijn broer, en dan weer met mijn moeder. Ik ben verdrietig, maar zij heeft het nog moeilijker.”
Al snel besloot ze voor haar moeder en oom een gofundme-pagina te maken om in de eerste behoeften te voorzien. ,,Met het geld gaan we natuurlijk niet meteen het huis renoveren. Ze hebben eerst woonruimte nodig, want ze slapen nu in een hotel. Het duurde al uren voordat ik überhaupt met mijn moeder kon bellen, omdat haar telefoon ook was vergaan.”
Het huis is een bekend gezicht op Curaçao. ,,Zelfs mensen die ik niet ken sturen me berichtjes hoe verdrietig ze erover zijn. Mijn grootmoeder heeft veel mensen opgevangen in dat huis, mariniers kregen er vroeger te eten. Veel herinneringen zijn nu verloren gegaan.”
Geld gestuurd
Voor familieleden in Nederland werd het snel duidelijk dat er hulp nodig was. ,,In plaats van naar Curaçao te vliegen hebben mijn broer en ik haar geld gestuurd. Want dat is wat ze nu nodig heeft.”
Haar moeder zat bepaald niet te wachten op een online doneerpagina. Maar ze voelde zich geroepen om het toch te doen. ,,Want dit is erg genoeg, ze kunnen dit niet alleen aan. Ik ben bang dat ze anders tot hun laatste dag bezig zijn om het huis te herstellen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Op deze school zitten (bijna) alle leerlingen in de noodopvang: ‘Onlineles was ramp’
De Monchyschool in Arnhem heeft tijdens deze tweede lockdown alle leerlingen in de noodopvang geplaatst. Met thuisonderwijs lopen de kinderen te grote leerachterstanden op. In de noodopvang werken ze met hun eigen juf in de klas aan taal, rekenen en spelling. ‘Het maakt uit waar je wieg staat.’ -
Man bedreigt ouders en kinderen met ‘pistool’ bij sneeuwballengevecht in Oisterwijk
Een 46-jarige man uit Oisterwijk heeft zaterdag een groepje ouders en kinderen bedreigd dat met een sneeuwballengevecht bezig was. Dat deed hij met een voorwerp dat erg veel op een pistool leek. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
COA deelde jarenlang gevoelige gegevens van asielzoekers met de politie
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deelde jarenlang informatie van asielzoekers met de politie. Er werden structureel gegevens gedeeld over onder andere godsdienst en etniciteit. Inmiddels is de uitwisseling stopgezet. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.
-
PREMIUM
Hoe de gifslang minder dodelijk wordt: pil en antigif kunnen duizenden levens redden
Een goedkope pil die de beet van een gifslang onschadelijk maakt. Daar dromen mensen in gebieden met de meest dodelijke gifslangen van. Scheikundige Jeroen Kool werkt eraan. -
PREMIUM
VIDEO Noodkreet wetenschappers: we maken het corona thuis te aangenaam en daar kunnen we iets aan doen
Het moet nog écht koud worden en we zitten massaal binnen, in ons gortdroge (t)huis. Waar corona juist goed bij gedijt, betogen twee Brabantse wetenschappers. ,,Maar er is nauwelijks aandacht voor, terwijl de oplossingen voorhanden zijn.” -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers.