Pand van het Roche in Woerden.
Volledig scherm
Pand van het Roche in Woerden. © EPA

Farmaceut Roche deelt toch ‘geheim recept’ voor coronatest met Nederland

Farmaceut Roche gaat toch de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten delen met de Nederlandse overheid. Het bedrijf wil ‘in nauwe samenwerking met de overheid zoeken naar partijen die in staat zijn om deze buffer veilig en betrouwbaar te kunnen produceren’, stelt Roche vrijdagmiddag in een verklaring. Daardoor kunnen in Nederland de komende weken mogelijk meer mensen getest worden op het coronavirus, er dreigt nog wel een tekort aan andere bestandsdelen.

De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de Zwitserse farmagigant het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria. Die willen dat graag omdat ze dan de betreffende vloeistof, een lysisbufferoplossing, zelf kunnen maken. Omdat er wereldwijd een enorme vraag is naar de vloeistof kan Roche zelf momenteel de productie niet aan en is er schaarste in Nederlandse laboratoria. Vrijgeven van het recept kan voor het bedrijf echter inhouden dat het in de toekomst minder geld aan het product kan verdienen.

Die testlabs kunnen niet zomaar zelf aan de slag om nieuwe testvloeistof te maken, ze hebben vaak apparatuur van Roche en die werkt alleen goed met de door het bedrijf  geleverde vloeistof. De weigering van het bedrijf leidde tot veel woede. Zo werd een pand van Roche in Almere beklad met de tekst: hoeveel doden? 

Directeur Esther de Rooij van Roche zei gisteren in het tv-programma Jinek dat het helemaal niet om een geheim recept zou gaan en dat de receptuur van de vloeistof al jaren op internet te vinden is. Experts stelden echter tegen RTL Nieuws dat dat niet waar is en dat het recept dat online te vinden is, veel te algemeen van aard is.

Kritiek op Nederlands testbeleid

Vrijdagmiddag meldde het bedrijf dus alsnog het specifieke recept met de overheid te willen delen, als daar om gevraagd wordt. ,,Roche begrijpt de enorme vraag naar Covid-19-tests in Nederland en wil alles doen wat in haar vermogen ligt om patiënten en zorgverleners te ondersteunen”, zegt het bedrijf. 

Maar dat leverancier Roche het recept wil delen, helpt Nederland nog niet uit de brand. Ook aan andere benodigdheden voor de tests zijn tekorten, zegt Feike Sijbesma, die namens het kabinet op zoek is naar extra testmogelijkheden.

Er is in Nederland al dagenlang kritiek op het relatief lage aantal tests dat wordt uitgevoerd om te controleren of mensen besmet zijn met het coronavirus. Onder meer in Duitsland wordt op veel grotere schaal getest. Vooralsnog lijkt de epidemie in dat land ook beter onder controle. 

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist: