Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Farmaceut verzesvoudigt prijs kankermedicijn’

Farmaceut Novartis heeft een in Nederland ontwikkeld medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker opgekocht en de prijs ervan bijna verzesvoudigd. Zorgverzekeraars willen het medicijn hierdoor niet meer vergoeden, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Het gaat om het kankermedicijn lutetium octreotaat, voor de behandeling van bepaalde tumoren die kunnen opduiken in onder meer de maag, lever of alvleesklier. Het medicijn werd halverwege de jaren tachtig ontwikkeld in het Rotterdamse Erasmus MC. Het unieke medicijn bleek zo succesvol, dat ook het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht de behandelingen gingen aanbieden.

De ziekenhuizen maakten de behandeling voorheen zelf, voor ongeveer 4000 euro per infuus. Novartis vraagt nu zo’n 23.000 euro per infuus. Een kuur bestaat uit vier infusen. Volgens NTvG heeft het bedrijf via een overname het middel opgekocht en geregistreerd bij het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) als behandeling tegen een zeldzame ziekte.

Onacceptabel, stelt KWF Kankerbestrijding. ,,Dit is zeer slecht nieuws voor de patiënt. Het bedrijf moet openheid van zaken geven’’, zegt een woordvoerder. Volgens KWF is het ,,volstrekt onduidelijk’’ hoe de nieuwe prijs tot stand is gekomen. 

Geen grote prijsverhoging

Het hoofdkantoor van Novartis laat per e-mail aan de NOS weten dat het bedrijf grondstoffen voor lutetium octreotaat aan Nederlandse ziekenhuizen blijft leveren en dat er geen grote prijsverhoging aankomt.

De zorgverzekeraars willen dat de betrokken ziekenhuizen zelf lutetium octreotaat blijven maken. Als dat niet lukt dan komt jaarlijks voor ongeveer 125 patiënten de toegang tot dit zeer effectieve geneesmiddel op de tocht te staan.

Het Erasmus heeft sinds 2000 meer dan 1500 patiënten uit het binnen- en buitenland behandeld met het middel, onder wie de overleden Apple-topman Steve Jobs.

Bekijk in de video hieronder waarom de prijs voor een medicijn soms zo hoog is en wie bepaalt wanneer het vergoed wordt: