Volledig scherm
Een foto van de overleden chauffeur Dennis Jansen. © Theo Kock

Fatale crash trucker in Frankrijk blijft raadsel

Hij is al ruim een week dood, maar nog steeds wachten de nabestaanden van vrachtwagenchauffeur Dennis Jansen op de vrijgave van zijn lichaam. Dat zou onherkenbaar zijn door de brand die in zijn truck uitbrak, tijdens een routinerit naar Parijs. De toedracht van het ongeluk is vooralsnog een raadsel.

Quote

We moeten het scenario openhouden dat hij niet in die vrachtwa­gen heeft gezeten.

Broer Mark Jansen

,,Hij is nog niet 100 procent zeker overleden. We moeten het scenario openhouden dat hij niet in die vrachtwagen heeft gezeten." Het is slechts een scenario, het scenario van de hoop. Want bij Mark Jansen (34) uit Winterswijk bestaat geen twijfel dat zijn broer Dennis (35), getrouwd en vader van drie jonge kinderen van 8, 6 en 4 jaar, vorige week op de A1 in Frankrijk is verongelukt. Het wachten is nu op zijn lichaam, of wat daar van over is.

"Eigenlijk is er niks bekend over wat er is gebeurd. We weten dat Dennis in de nacht van dinsdag op woensdag met een koelwagen naar Parijs reed. Een routinerit die hij elke week wel een keer maakte. Tussen vijf over drie en tien over drie is het signaal weggevallen dat de temperatuur van de koelwagen aan de planners doorgeeft. Dus ergens tussen drie en half vijf moet het zijn gebeurd."

Volledig scherm
© Facebook

Spookverhalen
Dat 'het' is een groot raadsel. ,,Er gaan allerlei spookverhalen rond en daar distantiëren we ons als familie van. We zullen het moeten doen met wat de autoriteiten uiteindelijk zeggen." Dat is voorlopig niets.

Wat er ook gebeurd is, het was fataal. Dennis' truck is op de middelste baan van de driebaansweg tot stilstand gekomen. Opmerkelijk, omdat vrachtwagens altijd op de rechterbaan rijden. Er is brand ontstaan. De hitte deed het asfalt onder de auto smelten. Het lichaam van de bestuurder is daardoor onherkenbaar, zo is de familie verteld.

"Zijn lichaam ligt in een mortuarium in Compiègne, in Frankrijk. We mogen er naartoe, maar we kunnen geen afscheid nemen. Er is niks." Marks vrouw Linda (35): "We zijn bang dat zelfs zijn trouwring er door de hitte niet meer is."

Quote

We hopen dat we uiteinde­lijk kunnen snappen wat er is gebeurd. Onze angst is dat we dat misschien niet zullen kunnen.

Broer Mark Jansen

Lichaam onherkenbaar
Dat zijn lichaam onherkenbaar is, maakt dat het lang duurt voor de familie Jansen het lichaam van Dennis terugkrijgt en voor de Franse autoriteiten vertellen wat er volgens hen is gebeurd. Dna-onderzoek moet uitwijzen dat het inderdaad Dennis was die in de vrachtwagen zat. Dat vergt tijd. Pas als duidelijk is wie er is verongelukt, worden de uitkomsten van het onderzoek naar het ongeluk vrijgegeven, weet Mark.

De familie Jansen wacht daar nu al meer dan een week op en het zal nog zeker een week duren voor er meer duidelijk is. Frustrerend. Mark: "We staan nu stil en dan ga je van alles bedenken. We hopen dat we uiteindelijk kunnen snappen wat er is gebeurd. Onze angst is dat we dat misschien niet zullen kunnen."

Volgens zijn broer was Dennis Jansen een verstandige chauffeur. Een voorzichtige rijder die 'dondersgoed wist wat voor combinatie hij op de weg had'. Hij reed al jaren. Vorig jaar begon hij met een compagnon een eigen transportbedrijf en werd hij zelfstandig ondernemer. De zaken gingen goed, zegt Mark. "Er was altijd werk."

Laatste eer
De compagnon stelde voor om Dennis de laatste eer te bewijzen met de nieuwe truck die het bedrijf had besteld. Samen met collega-chauffeurs is een constructie op de vrachtwagen gebouwd waarop de kist van Dennis vervoerd zal worden. Het staat allemaal al klaar in een werkplaats in Winterswijk.

Het wachten is nu op de datum van de uitvaart. "Daar willen we naartoe leven, want dan kunnen we daarna proberen door te gaan. Dat zal al moeilijk genoeg zijn."