Volledig scherm
PREMIUM
Felix Jans (93) overleeft de Slag om de Javazee op 27 februari 1942 met nog zo’n honderd opvarenden. © Martijn Beekman

Felix Jans (93) is laatste Nederlandse overlevende van Slag in de Javazee

OverleverFelix Jans (93) is de laatste Nederlandse overlevende van de Slag in de Javazee. Volgende week is het precies 75 jaar geleden dat hij met de Hr. Ms. Kortenaer ten onder ging na een voltreffer van de Japanners.

Volledig scherm
Op de Kortenaer pleegde Jans onderhoud aan Kanon 1. © Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

De knal is gigantisch. Dat weet Jans nog. Maar voordat hij beseft wat er echt aan de hand is, dobbert hij al in het water. De kracht van een Japanse torpedo is zo enorm, dat de boeg van de Hr. Ms. Kortenaer wordt opgetild en Jans meters wordt weggeslingerd. Het idee dat de Nederlanders de Japanners wel even een lesje zouden leren, pakt totaal anders uit in de Javazee.

,,We mepten ze helemaal niet de hoek in. Het bleken heel goede vechters'', zegt de hoogbejaarde Jans nu vanuit zijn woning in Den Haag.

Het is 27 februari 1942, even na vier uur in de middag als de Japanners in het vizier komen en direct het vuur openen op de Nederlanders. Jans is dan al bijna drie maanden op patrouille op zee. Hij had zichzelf vrijwillig aangemeld bij de Gouvernementsmarine. Op zoek naar avontuur. ,,Als klein jochie vond ik de marine al machtig mooi'', zegt Jans. 18 jaar is hij, als hij verantwoordelijk wordt voor het onderhoud van Kanon 1, helemaal vooraan op het schip.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.