Volledig scherm
Een man pakt zijn fiets uit de stalling van station Delft. © archieffoto AD

Fietsenstalling station barst al uit haar voegen

De fietsenstalling in het nieuwe station van Delft blijkt zeer gewild en barst drie maanden na de opening al uit z'n voegen. Vooral studenten hebben de ondergrondse plek, waar 5000 fietsen in kunnen, weten te vinden. De NS heeft al aangekondigd dat er een tweede stalling komt met 2700 extra plaatsen.

Quote

Fietsers mogen op dit moment twee weken hun rijwiel stallen. Misschien is dat wel te lang

Medewerker fietsenmakerij

Een tevredenheidsonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NS, bracht deze week aan het licht dat de Delftse stalling vaak te vol is. ,,Een veelgehoorde klacht is een volle fietsenstalling. Ook vinden mensen de bovenste plekken te zwaar, vooral meisjes," laat een jongen weten, die reizigers een enquête liet invullen.

Ook de fietsenmaker, die in het midden van de stalling is gevestigd en de stalling in de gaten houdt, rept van grote drukte. ,,Ieder weekend is het vol. Niet door toeristen, maar door studenten die hun fiets laten staan. Op een gemiddelde dag, neem een dinsdagmiddag, zijn er nog 350 plekken. Dat is ook niet veel,'' stelt een medewerker. ,,Fietsers mogen op dit moment twee weken hun rijwiel stallen. Misschien is dat wel te lang,'' meent hij.

Volledig scherm
Leeg was de fietsenstalling in het nieuwe station Delft alleen kort voor de opening. Zoals deze foto toont. © archieffoto AD

NS-woordvoerder Carola Belderbos bevestigt de populariteit van de ondergrondse stalling in het station. ,,Op werkdagen is 80 tot 90 procent van de beschikbare plekken gevuld. Op vrijdagmiddag is de stalling zelfs helemaal vol. En op zaterdag zitten we ook vaak rond de 100 procent bezetting,'' weet Belderbos.

Ze benadrukt dat de overvloed aan fietsen bij en rond het nieuwe station 'de volle aandacht' van de gemeente en de NS heeft. ,,Dit jaar wordt begonnen met de bouw van een tweede inpandige stalling: de Coendersparkstalling. Deze krijgt 2700 plaatsen en wordt naar verwachting begin 2017 opgeleverd. De beide stallingen worden door middel van een fietspad met elkaar verbonden. En de Coendersstalling is ook vanaf de andere kant van het station toegankelijk.''

Belderbos wijst nog wel op een goed alternatief, als de ondergrondse parkeerplaats voor fietsen weer eens vol is. ,,De bovengrondse stalling, naast het station, is voor zover wij weten nooit vol.''

In de eerste weken na de opening bleek de onbetaalde ondergrondse ook een grote aantrekkingskracht te hebben op fietsendieven. Inmiddels zijn er, zo weet de politie, minder aangiftes van fietsendiefstallen.

Volg ons ook op www.facebook.com/ADHaagscheCourant

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.