Volledig scherm
De fietsenstalling onder het nieuwe station biedt plaats aan 5000 rijwielen. Die staan er dagelijks ook in. Vooral in de weekeinden is er sprake van ruimtegebrek. © Marco de Swart

Fietsenstallingen 32 miljoen euro: wie gaat dat betalen?

De gemeente Delft dreigt te moeten opdraaien voor de hoge kosten van het fietsparkeren onder en bij het NS-station. De bouw en de exploitatie van de fietsenstallingen kosten tot 2025 32 miljoen euro. Het stadsbestuur moet daarvan naar verwachting 21 miljoen euro ophoesten. De NS zou helemaal niets bijdragen.

Quote

Opgeteld kost de aanleg van de tiendui­zend fietsplek­ken bij Delft Centraal ongeveer 24 miljoen euro

Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de lobby-organisatie van de Nederlandse gemeenten, aan de Tweede Kamer. Het rijk betaalt nog wel 11 miljoen euro mee aan de fietsenstallingen bij Delft Centraal. Het restbedrag van 21 miljoen euro zou 'hoofdzakelijk' door de gemeente Delft moeten worden opgebracht.

De Tweede Kamer vergadert deze week met staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu over de fietsenstallingen bij de stations van NS. De VNG wil dat het spoorbedrijf meer gaat betalen, zeker in het geval van de financieel in zwaar weer verkerende gemeente Delft.

Met de bouw van het nieuwe NS-station Delft Centraal zijn er al 5000 fietsplekken gerealiseerd. Er is een ondergrondse fietsenstalling gekomen die begin maart vorig jaar werd geopend. Maar dat blijkt in de praktijk lang niet genoeg om te voldoen aan het aanbod van te parkeren fietsen.

Momenteel wordt er een tweede ondergrondse stalling aangelegd, die nog eens 2700 plekken moet gaan bieden. Daarna is er ook nog een derde stalling gepland en komen er nog eens 2300 fietsplekken bij. Opgeteld kost de aanleg van de tienduizend fietsplekken bij Delft Centraal ongeveer 24 miljoen euro.

Lees deze donderdag 18 februari meer over de onbalans in de kostenverdeling en de fietsenstallingsproblemen in de editie Delft van AD Haagsche Courant.

  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”