Volledig scherm
© afp

Fietsers keren zich af van Alpe d'HuZes

Het aantal deelnemers aan Alpe d'HuZes is bijna gehalveerd. Volgend jaar rijden tot nu toe maar 4000 deelnemers mee in het wielerevenment tegen kanker. Dit jaar waren dat er nog 7800.

 
Het zou mooi zijn als we op 4300 deelnemers uitkomen, het aantal van een paar jaar geleden. Dan zijn we terug bij af
Johan van der Waal, voorzitter Alpe d'Huzes

Het imago van Alpe d'HuZes heeft een opdoffer van jewelste gekregen. Met name het 'graaigedrag' van oprichter Coen van Veenendaal, die zichzelf bijna 3 ton had toebedeeld van de Alpe d'HuZes-opbrengsten, heeft kwaad bloed gezet.

Dit jaar fietsten 7800 fietsers, verspreid over 2 dagen, nog 29 miljoen euro voor KWF Kankerbestrijding bijeen. De verwachtingen voor volgend jaar zijn ver naar beneden bijgesteld. Alpe d'HuZes-voorzitter Johan van der Waal sluit niet uit dat de editie 2014 op hooguit 10 miljoen euro blijft steken. Gisteravond sloot de officiële inschrijving. Het bestuur denkt dat het evenement vanwege de gedaalde belangstelling terug moet naar 1 dag.

'Het zou mooi zijn als we op 4300 deelnemers uitkomen, het aantal van een paar jaar geleden. Dan zijn we terug bij af,' concludeert Van der Waal. 'Alpe d'HuZes stond voor veel mensen te boek als het meest zuivere evenement dat er was. Maar de stemming was deze zomer dat hier alleen maar graaiers rondlopen.'

Tegen het ANP zegt hij dat mensen zich nog tot 1 januari kunnen aanmelden voor het evenement.

Goed belegde boterham
De rel rond Van Veenendaal, die de krachtproef om de Alpe d'Huez zes keer te beklimmen in 2006 met 66 fietsers begon, leidde in augustus tot verontwaardiging. Niemand zou ook maar 1 cent verdienen aan de sponsortocht. Maar Van Veenendaal bleek er via de stichting Inspire2live een goed belegde boterham aan over te houden.

Ook KWF Kankerbestrijding raakte publicitair in de problemen. KWF besteedt het geld van Alpe d'HuZes en keurde de constructie met de stichting Inspire2live goed. KWF en Van Veenendaal onderhandelen nog steeds over terugbetaling van een deel van de subsidie die niet besteed werd aan kankeronderzoek. Bij de landelijke KWF-collecte werd dit jaar werd ruim 1 miljoen euro minder opgehaald. Ook dat was deels het gevolg van de rel rond Van Veenendaal, stelt KWF, en deels het gevolg van de crisis.

  1. Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’
    PREMIUM
    Video

    Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’

    Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’