Fietsersbond wil betere voorlichting bij aanschaf e-bikes, vaker ernstig letsel bij 55-plussers
Mensen die een e-bike kopen, moeten betere voorlichting krijgen over veilig fietsen. De Fietsersbond hoopt daarmee veel verkeersongelukken te voorkomen.
VeiligheidNL, een kenniscentrum voor letselpreventie, meldde dinsdag een stijging van het aantal verkeersslachtoffers met zwaar letsel in de afgelopen tien jaar. Vooral fietsers van 55 jaar of ouder hebben vaker ernstig letsel. Dat zou met name komen doordat steeds meer mensen op e-bikes fietsen. De Fietsersbond wil meer informatie en begeleiding bij de aanschaf van zo’n elektrische fiets, zodat mensen daar beter mee overweg kunnen. De bond wil verder dat er meer geld komt om wegen en fietspaden veiliger te maken.
Ook de ANWB maakt zich zorgen over ongevallen met fietsers. ,,Het probleem zit ‘m vooral in de drukte op het fietspad, met racefietsen, bakfietsen, bezorgers en e-bikes”, zegt een woordvoerder. ,,Je moet iets doen aan de infrastructuur. Versteviging van de berm bijvoorbeeld of het weghalen van onhandige paaltjes. Dat zijn relatief eenvoudige maatregelen, die geen enorme bedragen kosten.”
De Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond pleitte maandag bij NH Nieuws bovendien voor een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur op de fietspaden. Zover wil de landelijke bond nog niet gaan.
Stijging van 18 procent
Het aantal slachtoffers met zwaar letsel is sinds 2012 met 18 procent gestegen. Vorig jaar werden op de Spoedeisende Hulp (SEH) 110.000 verkeersslachtoffers behandeld, onder wie ruim 66.000 met ernstig letsel. Bij een derde van de laatstgenoemde groep ging het om een fietser van 55 jaar of ouder. Het aantal enkelvoudige fietsongelukken (waarbij verder niemand betrokken was) nam onder deze leeftijdsgroep in tien jaar tijd met 42 procent toe.
Mogelijk is de toename te verklaren door het toegenomen gebruik van elektrische fietsen in het verkeer. Volgens het onderzoek van VeiligheidNL hadden slachtoffers met een elektrische fiets een hoger risico op letsel waarvoor een SEH-behandeling nodig was dan slachtoffers met een normale fiets. ,,Elektrische fietsen worden steeds normaler in het verkeer, voor jong en oud. Verdiepend onderzoek zal moeten uitwijzen hoeveel groter dat verhoogde risico is en moeten duiden welke oorzaken hier ten grondslag aan liggen”, zegt Martijntje Bakker, directeur en bestuurder van VeiligheidNL.
Het onderzoek toont volgens het kenniscentrum onder meer het belang van het dragen van een fietshelm aan. Het risico op hersenletsel zou hierdoor met een derde afnemen. ,,Fietsen houdt jong en oud in beweging en draagt bij aan een gezond leven. Vooral blijven doen, maar neem geen onnodige risico’s”, aldus Bakker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elijah vraagt ‘lieve boeren en boerinnen’: Laat leerlingen speciaal onderwijs door
Elijah Delsink doet namens alle leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs een oproep aan de ‘lieve boeren en boerinnen', die maandag actie willen voeren: ‘Laat ons er door'. De eindexamens in het speciaal onderwijs, die nu gaan beginnen, dreigen in de soep te lopen door eindeloze files. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
'Corrupte' cardiologen in ziekenhuis: 3,1 miljoen euro aan smeergeld opgestreken van farmaceuten
Bepaalt een cardioloog welke medische hulpmiddelen in het ziekenhuis worden gebruikt? Vijf (voormalig) hartspecialisten van Isala uit Zwolle worden verdacht van corruptie. Ze zouden voor miljoenen zijn omgekocht door een medisch leverancier. Alsof zo’n arts het inkoopbeleid bepaalt, zegt een van hun advocaten schamper. In de praktijk is de invloed van fabrikanten op medisch specialisten al jaren groot. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
Eén slot is wel genoeg: Nederlander negeert basisadviezen tegen fietsendiefstal
Slechts weinig Nederlanders beschermen hun fiets goed tegen diefstal. Ze gebruiken geen tweede slot en bevestigen hun rijwiel, e-bike, snorfiets of motor niet aan een vast object op straat. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van RAI Vereniging en het onafhankelijk ART Keurmerk. -
PREMIUMBelgische blik
Vlamingen benijden ons beleid, maar daar komt Belgische Igor nu op terug
Drie maanden werkte Igor Bulcke op de redactie van deze krant. In die tijd keek hij als Vlaming met verwondering naar de positie van Nederland in de wereld. ,,Soms leek het alsof het land de ‘Belgische ziekte’ had gekregen.’’ -
PREMIUM
Ook Utrecht heeft 'm: een fietsburgemeester en dit is wat hij doet voor fietsers
Nee, hij heeft geen hekel aan auto’s. En is eigenlijk ook niet een echte wielerfanaat. Maar Jelle Bakker (27) is wél mooi al bijna elf maanden de eerste Fietsburgemeester van Utrecht. Hij zit nog vol plannen. En blijkt óók goed te zijn in knutselen.