Volledig scherm
De Nuon kolencentrale in Amsterdam © ANP

Fijnstof eist 8000 doden per jaar, kolencentrales en verkeer grote boosdoeners

In Nederland vallen jaarlijks ongeveer 8.000 doden door fijnstof in de lucht. Dat stellen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Van dit dodental wordt ongeveer 10 procent veroorzaakt door uitstoot van kolencentrales. 

Het gaat hierbij om schattingen. Het aantal sterfgevallen door vervuilende uitstoot in het verkeer is zelfs nog iets hoger, schrijven de onderzoekers. Voor 2015 wordt het aantal mensen dat daardoor is overleden ingeschat op 1146. Het Nederlandse onderzoek is uitgevoerd door acht academische ziekenhuizen en de verpleegkundigenorganisatie V&VN.

Ze roepen de Nederlandse regering op om vast te houden aan het plan om de drie nog actieve kolencentrales voor 2030 te sluiten. Ook zou Nederland meer moeten doen aan het stimuleren van alternatieve vervoersvormen. De wetenschappers stellen dat overheden op alle niveau’s bij alle grote projecten mee moeten wegen wat de effecten ervan op de volksgezondheid zijn. 

Extreem weer

De Nederlandse cijfers zijn onderdeel van wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. Warmer en extremer weer, gelinkt aan klimaatverandering, is volgens de onderzoekers de grootste bedreiging voor de volksgezondheid op aarde in de 21e eeuw. 

Ze komen tot de conclusie dat stormen, overstromingen, natuurbranden en de uitstoot van fijnstof direct en indirect bedreigend zijn voor de gezondheid van mensen, maar er ook voor zorgen dat gebieden onbewoonbaar worden, wat tot grote sociale problemen kan leiden.

Het rapport, geschreven door artsen, academici en beleidsdeskundigen van 27 organisaties verspreid over de wereld, roept op tot snelle actie om de klimaatverandering in te dammen en de gezondheidszorg voor te bereiden op groeiende uitdagingen.

,,Snelle klimaatverandering heeft ernstige gevolgen voor elk aspect van het menselijk leven, waardoor kwetsbare bevolkingsgroepen worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, besmettelijke ziekten en verandering van de voedselzekerheid. De beschikbaarheid van veilig drinkwater en schone lucht komt in gevaar,” zo luidt de waarschuwing in het rapport.

Volledig scherm
In oktober richtte orkaan Michael grote schade aan in Florida © AFP