Volledig scherm
File op de A44 van Amsterdam naar Den Haag. © anp

'Files tot 500 kilometer tijdens nucleaire top'

Als mensen tijdens de nucleaire top (NSS) in Den Haag toch gewoon met de auto naar hun werk in de Randstad rijden, is de kans groot dat er files ontstaan die dubbel zo lang zijn als anders. De totale lengte kan oplopen tot 500 kilometer.

Die voorspelling deed Pieter van der Veen, NSS-projectleider bij Rijkswaterstaat, vandaag tijdens een informatiebijeenkomst over de verkeersmaatregelen die zijn genomen in verband met de top, die maandag begint.

Vooral aan de Wassenaarse kant van Den Haag komt een woud aan informatieborden. De kans is groot dat daardoor meer ongelukken ontstaan. Allerlei hulpdiensten staan dan klaar die problemen zo snel mogelijk op te lossen.

In verband met de top wordt iedereen al lange tijd aangeraden thuis te gaan werken of anders het openbaar vervoer te nemen. De Nederlandse Spoorwegen zetten daarom lange treinen in. Omleidingen kunnen in het ergste geval al in Groningen en Eindhoven worden aangegeven. 'Wie van daaruit bijvoorbeeld naar Rotterdam wil en het is daar te druk op de wegen, dan geven we dat daar al aan', aldus Van der Veen.

3000 extra verkeersborden, 38 omleidingen
Voor de NSS worden 3000 extra verkeersborden neergezet waarop onder meer de omleidingen worden aangegeven. In totaal zijn er 38 omleidingen. Daar wordt ook gewag van gemaakt op 168 informatiepanelen boven de wegen. Voor eventuele problemen staan er 35 bergers klaar, zijn er 183 weginspecteurs in touw en los daarvan nog eens 51 weginspecteurs op de motor actief.

240 wegverkeersleiders
In verschillende verkeerscentrales zijn in totaal 240 wegverkeersleiders aan het werk om het verkeer in goede banen te leiden. Van der Veen: 'Ik ben tevreden als er geen verkeersinfarct ontstaat en alles beheersbaar blijft.'