Volledig scherm
Vrijdag léék alles in orde in Lommel: er waren podia, tenten, themadorpen én bezoekers. Al gingen de laatsten ontgoocheld naar huis. © Photonews

Financieel drama na flopfestival Vestiville: Nederlanders laten put van 3 miljoen euro achter

De twee organisatoren van flopfestival Vestiville laten een put van zeker drie miljoen euro achter. Hadden zij kwade bedoelingen of zijn de Nederlandse broer en zus slachtoffer van hun eigen overmoed? Betrokkenen denken vooral dat laatste: ,,Ze konden hun attitude niet waarmaken."

De onderzoeksrechter in België liet de rekeningen van de drie Vestiville-kopstukken het hele weekend grondig uitpluizen. Volgens informatie van deze nieuwssite laten organisatoren Ravuth Ty (35), zijn zus Aymira (37) en hun zakenpartner Nik Chowda (37) een financieel gat van 3 miljoen euro achter. Om hun betalingsproblemen te verdoezelen, zouden ze leveranciers voor honderdduizenden euro's aan vervalste betalingsbewijzen hebben gestuurd. Zo hoopten ze hun echte betaling wellicht nog éven uit te stellen tot na de start van Vestiville.

Maar Vestiville zou nooit van start gaan. De zaakvoerder van vervoersbedrijf Peltax, Frank Pellegroms, bijvoorbeeld, voelde vrijdagochtend al nattigheid toen hij zijn factuur opstelde. ,,Die moest naar een postbusadres in Antwerpen. Dat vond ik vreemd. Zeker voor zo'n groot festival." Pellegroms kon zijn chauffeurs niet meer terugroepen. Ze waren al onderweg naar de luchthaven in Amsterdam om artiesten naar Lommel te brengen. Ze pendelden ook met bezoekers tussen het festivalterrein, het station en de 'VestiVilla's' van SunParks. ,,Ritjes met een totaalwaarde van 4000 euro. Die ga ik waarschijnlijk nooit meer zien."

Grote sier

De organisatie heeft hem belazerd, vindt Pellegroms. ,,Een week voor het festival zou beginnen, hebben ze ons ingehuurd. Ze zeiden dat het voor 80 procent uitverkocht was. Maar onze chauffeurs hebben misschien vijfhonderd mensen vervoerd. De ticketverkoop was duidelijk een flop."

Het is niet de eerste keer dat Ravuth en Aymira Ty goede sier maken en achteraf een financiële puinhoop achterlaten. In Nederland speelde zich een aantal jaar geleden eenzelfde scenario af met Vestival. Niet enkel de naam verschilt amper van het Lommelse flopfestival, ook op Vestival zou A$AP Rocky aantreden, net als Chris Brown. 

De artiesten kwamen zelfs keurig opdagen. Toch bleef de organisatie achter met een berg schulden. Een drankenleverancier daagde die voor de rechter voor een onbetaalde factuur ter waarde van 40.000 euro. Vorig jaar is Vestival failliet verklaard. ,,De bestuurder had geen ervaring met het organiseren van dergelijke grote evenementen. Het boeken van de artiesten verliep anders dan gepland, en al snel bleek dat de daadwerkelijke kosten vele malen hoger waren dan vooraf begroot", aldus het faillissementsverslag.

Volledig scherm
Organisatoren Ravuth en Aymira Ty, broer en zus, zitten nog in de cel. Het was niet de eerste keer dat ze een financiële puinhoop veroorzaakten met een festival. © RV

Korting? Nooit doen

In Lommel, vlakbij de Nederlandse grens, léék het festivalterrein vrijdag alvast in orde: er waren podia, tenten en themadorpen. ,,Het was niet à la Fyre Festival op de Bahama's (in 2017, red.)", zegt Peter Decuypere, organisator van festival I Love Techno, die erbij was vrijdag in Lommel. "Daar kwamen bezoekers aan op een evenement dat nooit bestaan had. Op Vestiville heerste meer een Tsjernobyl-sfeer. Alles stond klaar, maar nergens was volk." Volgens Decuypere was Vestiville een duidelijk geval van willen, maar niet kunnen. "Ze hebben het veel te groots gezien. Ze rekenden op 120.000 bezoekers in het weekend van Rock Werchter, Couleur Café én Genk on Stage."

Toen de verkoop tegenviel, nam de organisatie volgens Decuypere een fatale beslissing: ,,Ze gaven de laatste week 10 procent korting op tickets. Dat moet je nóóit doen. Ten eerste omdat klanten die al betaald hebben zich bekocht voelen. Ten tweede omdat je leveranciers argwaan krijgen. Zij willen zekerheid en gaan betalingen vooraf vragen. Zo kom je in de problemen met je cashflow."

Volledig scherm
© RV

Attitude

Vestiville-medewerkster Marie-Aimée Tournier (19) bevestigt de problemen: ,,Ze hadden het geld niet", zegt ze. ,,De verkoop was een flop en er was maar één sponsor. Een rijke man uit Azië. Wie hij is of waarom hij het festival steunde, weet ik niet. Ze hebben volgens mij zeker een miljoen gekregen, maar daar houdt het ook op. Daarom konden ze hun facturen niet betalen."

,,Een festival met een line-up als die van Vestiville geeft alleen al aan artiesten 1 miljoen euro uit", zegt Decuypere. ,,Zeker als je klappers als Cardi B en A$AP Rocky aankondigt. Alles bij elkaar denk ik dat ze tussen de 4 en de 7 miljoen euro aan kosten hebben gemaakt. Ze hadden het beter wat bescheidener gehouden om dan te kunnen groeien. Ze hadden veel attitude, maar konden het niet waarmaken."

De onderzoeksrechter besliste gisteren dat de Nederlandse broer en zus Ty langer in de cel moeten blijven. De advocate van Ravuth Ty zegt dat hij geen slechte bedoelingen had: ,,Hij wilde alleen maar een geslaagde editie van Vestiville organiseren. Hij vindt het jammer dat het festival niet is doorgegaan en betreurt dat feestvierders teleurgesteld zijn", zegt Joke Feytons.

Zakenpartner Nik Chawda mocht na zijn verhoor vertrekken als vrij man. Hij was verantwoordelijk voor de boeking van artiesten en wist niets van valse betaalbewijzen.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.