Financiële meevaller voor kabinet: Europese Commissie neemt vaccindeal met AstraZeneca over
UPDATEDe Europese Commissie heeft de vaccindeal overgenomen die Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië sloot met farmaceut AstraZeneca. De stap betekent voor ons land een financiële meevaller.
Delen per e-mail
Hoe groot dat financiële voordeel is, kan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) niet zeggen. ,,Daar doen we geen uitspraken over, want dat is niet goed voor onze onderhandelingspositie. Maar we zijn goedkoper uit, omdat de voorinvestering die we anders zelf hadden moeten doen, nu door de EU-landen samen gedragen zal worden.”
Alles wat te maken heeft met vaccindeals is door het kabinet tot staatsgeheim bestempeld. Wel is bekend dat het kabinet voorlopig 700 miljoen euro heeft uitgetrokken voor vaccins.
Aantal vaccins
Voor het aantal vaccins dat naar Nederland gaat, heeft de overname van de deal volgens De Jonge geen gevolgen. De vaccins zouden, als ze straks tenminste blijken te werken, naar rato van inwonersaantal over de EU-landen worden verdeeld. ,,Dat betekent dat Nederland 3,89 procent van het totale aantal vaccins krijgt", zegt de minister. ,,Dat ik dat percentage zo precies weet, is omdat we er de afgelopen weken eindeloos over aan het onderhandelen zijn geweest.”
Nederland kocht in juni met de ‘vaccinalliantie’ 300 miljoen doses met een optie voor 100 miljoen doses extra van het veelbelovende Oxford-vaccin, dat door AstraZeneca wordt geproduceerd. Dat leidde toen tot onvrede bij andere EU-landen. Nu neemt de Europese Commissie die deal dus over. Het is de bedoeling dat de vaccins worden verdeeld onder de EU-bevolking, maar ook onder andere Europese landen en armere landen elders in de wereld.
Eerste hoeksteen
,,Het akkoord van vandaag is de eerste hoeksteen van de Europese vaccinstrategie”, zegt EC-voorzitter Ursula Von der Leyen. ,,Deze strategie stelt ons in staat om Europeanen van vaccins te voorzien, net als onze partners elders in de wereld.”
Pascal Soriot, de ceo van AstraZeneca, stelt dat de deal ervoor zorgt dat miljoenen Europeanen na toelating door de gezondheidsautoriteiten over een vaccin kunnen beschikken. ,,Doordat onze productie in Europa snel zal starten, hopen we het vaccin snel beschikbaar te krijgen, aan het eind van het jaar al.”
Hevigheid virus
Het coronavaccin dat vanuit Oxford is ontwikkeld, wordt op dit moment onder meer in Brazilië getest op een grote groep mensen, de zogeheten fase 3-studie. Wanneer die klaar is, hangt af van de hevigheid waarin het virus woedt in de regio's waar getest wordt, zegt een woordvoerder van AstraZeneca. ,,We zijn afhankelijk van het aantal mensen dat besmet raakt met het virus. Pas als dat er genoeg zijn, hebben we genoeg data om de volgende stappen te kunnen zetten.”
AstraZeneca hoopt nog steeds in september of oktober zover te zijn. ,,Maar we kunnen nog niet zeggen of dat haalbaar is. Wat we wel beloven, is dat we voor het einde van het jaar vaccins geproduceerd zullen hebben. Dus als dan alle stappen zijn doorlopen en het vaccin is toegelaten door de autoriteiten, kan het richting de bevolking.”
De EU praat ook met andere vaccinontwikkelaars. Zo zijn er ook deals met Sanofi-GSK en Johnson & Johnson, dat in Leiden door Janssen Vaccines een coronavaccin laat ontwikkelen. Bij de onderhandelingen met Johnson & Johnson, die gisteren resultaat opleverden, is Nederland heel intensief betrokken, zegt De Jonge. ,,Daar hebben we namens het joint negotiation team heel hard aan getrokken. Alles bij elkaar liggen er nu drie afspraken en daarmee hebben echt heel mooie stappen gezet.”
Al onze video's over het coronavirus vind je in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Hoe evangelist miljoenen Nederlanders waarschuwt voor coronavaccin: ‘Het is een complot uit de hel’
Neem het niet, zegt evangelist Jaap Dieleman uit Zeewolde over het coronavaccin. Het is een ‘opmaat naar het teken van het beest’. Hij verkondigt deze onheilspellende boodschap in een gratis magazine, dat in het hele land op de deurmat ploft. Hij krijgt bijval, maar ook scherpe kritiek uit christelijk Nederland. Wie is deze man die de vaccinatie een ‘complot uit de hel’ noemt? -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Nederland gaat ‘zeer belangrijke rol’ spelen bij productie veelbelovend vaccin
Nederland gaat een belangrijke rol spelen bij de productie van het coronavaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca. Ons land heeft daarvan samen met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses gekocht. -
PREMIUM
En toen kreeg de viroloog zelf corona
Viroloog en OMT-lid Menno de Jong (58) kreeg zo’n ernstige covid dat hij thuis extra zuurstof nodig had. De wetenschapper was ineens patiënt. ‘Ik ben er nog nieuwsgieriger door geworden.’
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM
Kees van der Staaij groeide op in ‘christelijk straatje’: ‘Auto wassen op zondag was hier wel een dingetje’
De gereformeerde kerk was er om de hoek, en de Groeneweg was een ‘christelijk straatje’, maar het Vlaardingen waar Kees van der Staaij opgroeide was en is verre van een orthodox bastion. -
video
Coronavaccin mogelijk dit jaar op de markt na succesvolle proef op mensen
Het Britse vaccin dat Nederlanders moet beschermen tegen het coronavirus is goed aangeslagen bij een eerste groep proefpersonen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford maandag in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet. Mogelijk komt het vaccin nog dit jaar op de markt.