Volledig scherm
© ANP

FIOD doet onderzoek naar transacties Henk Krol

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) onderzoekt of Henk Krol moet worden vervolgd voor subsidiefraude. Een team van de fiscale opsporingsdienst heeft voormalige medebestuurders van de 50Plus-leider verhoord. Justitie beslist binnenkort of er een zaak komt.

Krol zelf zegt niks te weten over een 'oriënterend onderzoek' door de FIOD. ,,Ik ben niet gehoord, niet gebeld, niet gemaild, niet geschreven," aldus de ex-homorechtenactivist die met zijn Stichting Vrienden van de Gaykrant (SVGK) jarenlang subsidies incasseerde van het ministerie van Onderwijs. Het departement wil ruim 2 ton terug, na onthullingen dat het belastinggeld lukraak naar noodlijdende bv's van Krol werd doorgesluisd.

De FIOD weigert commentaar, maar AD beschikt over een proces-verbaal dat de bemoeienis van de dienst bevestigt. Het verhoor van de bestuurders van SVGK, waar Krol 30 jaar de scepter zwaaide, vond eind vorig jaar plaats. Zij hebben aangifte gedaan tegen de 50Plus-leider wegens subsidiemisbruik.

Of er een strafzaak komt, hangt af van de conclusies van de FIOD. Wel dient er in april een civiele zaak bij de rechtbank in Den Bosch. Het huidige stichtingsbestuur wil de 50Plus-leider dan dwingen de 2 ton persoonlijk terug te betalen aan het ministerie.

  1. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.