FIOD valt binnen bij hoofdkantoor en vakantieparken van Oostappen Groep

VIDEODe FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en de politie hebben vandaag een inval gedaan op het hoofdkantoor van de Oostappen Groep Vakantieparken in Asten bij Eindhoven.

Volledig scherm
De FIOD deed dinsdag een inval op het hoofdkantoor van de Oostappen Groep in Asten © Chiel Timmermans

Ook bij vakantieparken in Valkenswaard, Ommel, Kaatsheuvel en het Zeeuwse Terneuzen vonden grootschalige controles plaats door politie en Belastingdienst. Alle vier locaties vallen onder de Oostappen Groep Vakantieparken.

Adriaan Ros, woordvoerder van de FIOD, wil desgevraagd geen nadere informatie geven over de controles.

Illegale huisvesting

Volledig scherm
Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard. © Anneke Liebrand

Locaties waar wordt gecontroleerd zijn onder meer camping De Brugse Heide in Valkenswaard en vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. Beide locaties vallen onder de Oostappen Groep Vakantieparken. De Brugse Heide was eerder in het nieuws vanwege illegale bewoning door arbeidsmigranten

Op camping Prinsenmeer wonen eveneens arbeidsmigranten. De camping was de laatste tijd in het nieuws omdat de eigenaar, de Oostappen Groep, vijfhonderd arbeidsmigranten wilde huisvesten op de camping, terwijl de gemeente Asten vasthield aan een maximum van 384.

De twee andere parken waar controles plaatsvinden zijn camping Droomgaard in Kaatsheuvel en Marina Beach in Hoek, bij Terneuzen. Beide campings lagen al langer onder vuur vanwege het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. 

Kentekens

Volgens de FIOD gaat het om een zogeheten reguliere ANPR-controle. Dat staat voor Automatic NumberPlate Recognition. Daarbij worden kentekens van passerende voertuigen gescand en gekoppeld aan lijsten met kentekens waarmee iets aan de hand is. Er wordt gecontroleerd op diverse overtredingen, zoals openstaande boetes en schulden. Deze worden, indien mogelijk, geïnd. De controles duren naar verwachting de hele dag.

Bij Prinsenmeer worden kentekens gescand bij de slagboom. Op het terrein lopen controleurs rond, die onder meer de parkbeheerder ondervragen.

Medewerkers van de Belastingdienst, die hun controles bij De Brugse Heide voor de middag hadden afgerond, voerden ook nog controles uit bij café Zomerhof in Borkel en Schaft, omdat ze ‘toch een dag hadden uitgetrokken en bij Brugse Heide klaar waren’. De medewerkers controleerden passanten op openstaande boetes en belastingschulden.

Bedrijven en woningen

Volledig scherm
Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard. © Anneke Liebrand

Niet alleen vakantieparken worden gecontroleerd, ook bij een aantal bedrijven en woningen vinden controles plaats, zo laat FIOD-woordvoerder Ros weten. Welke dat zijn, daarover doet hij geen nadere mededelingen.

Politie en Belastingdienst controleren samen met handhavers van gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In totaal zijn zo’n tweehonderd controleurs op pad.

Ros spreek van ‘een grote actie’. Dat is ook de reden dat de FIOD de controles aankondigt: ,,Deze acties vallen sowieso op”, aldus Ros. De FIOD geeft vanmiddag of morgenochtend meer informatie over de controles.

Oostappen Groep

Directeur Jos Mennen van de Oostappen Groep Vakantieparken reageerde vanaf zijn vakantieadres op vragen over de controles. Hij gaf aan niet te weten wat er aan de hand was. Eigenaar Peter Gillis was niet bereikbaar voor commentaar.

Volledig scherm
Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard. © Anneke Liebrand
Volledig scherm
Controle Prinsenmeer Ommel © Bert Jansen
Volledig scherm
Controle Brugse Heide in Valkenswaard © Bert Jansen
Volledig scherm
Controles Prinsenmeer Ommel © Bert Jansen
Volledig scherm
Controle Prinsenmeer Ommel © Bert Jansen