Cameratoezicht boven de snelweg
Volledig scherm
Cameratoezicht boven de snelweg © ANP

Fiscus mag snelwegcamera's niet gebruiken voor aantonen privégebruik leaseauto

De Belastingdienst moet stoppen met het op grote schaal verzamelen van camerabeelden op snelwegen. Het verzamelen van deze data is in strijd met de privacywetgeving. Dat stelt de Hoge Raad.

De fiscus heeft deze gegevens naar eigen zeggen nodig voor controles in het kader van de bijtellingsregeling en het opleggen van naheffingen. De Hoge Raad stelt nu dat de Belastingdienst zonder bevoegdheid inbreekt op het privédomein. De Belastingdienst moet stoppen met het massaal verzamelen van de data.

Systematisch
De Hoge Raad oordeelt 'dat het privéleven van de betrokkenen wordt geraakt door de manier van het verzamelen en gebruiken van de met camera’s verkregen gegevens. Het gaat hier namelijk niet om één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken en jarenlang bewaren van gegevens over de bewegingen van voertuigen op diverse plaatsen in Nederland'. Voor een dergelijk optreden is volgens de Hoge Raad geen wettelijke grond.

De Belastingdienst laat weten de uitspraak van de Hoge Raad te zullen opvolgen. ,,Wij moeten ons hier aan houden en gaan kijken welke andere mogelijkheden er zijn om de gegevens van deze groep leaserijders te controleren.”

Zakelijke rijders
Volgens de Vereniging Zakelijke Rijders heeft zo’n 18 procent van de leaserijders een 0 km-verklaring. Er zijn 1,3 miljoen zakelijke rijders in Nederland: 700.000 lease auto’s en 600.000 auto’s van de baas. 18 procent daarvan heeft een 500 km verklaring, of te wel: 234.000. De groep fluctueert overigens – afhankelijk van de fiscale wind – over de jaren flink en is in het verleden wel 350.000 geweest.

De zaak is een gevolg van een door advocaat Guido de Bont aangespannen rechtszaak. De raadsman vocht een naheffing van de fiscus aan voor een man die in conflict raakte met de Belastingdienst over zijn rittenadministratie. Zakelijke rijders die minder dan vijfhonderd kilometer rijden voor privé-doeleinden, hoeven geen extra belasting te betalen in de vorm van bijtelling.