Volledig scherm
Foto ter illustratie © Ton van de Meulenhof

Fit For Free hield met camera's toezicht op kleedkamers

In 19 vestigingen van de fitnessketen Fit For Free werd met camera's toezicht gehouden op de herenkleedkamers. De budgetsportschool beweert dat ze zo diefstal tegengaan. Deskundigen vinden echter dat de privacy van hun leden in het geding is.

De alom bekende fitnessketen reageert dat er een afweging werd gemaakt tussen de privacy van klanten en hun veiligheid/de beveiliging van hun eigendommen. Eerdere maatregelen als kluisjes en controles door medewerkers hielpen niet, aldus een woordvoerder van de keten. Door het camerabeleid zou het aantal diefstallen in de kleedkamers zijn teruggebracht tot nul.

Inmiddels zouden alle camera's uitstaan. Na een interne beoordeling bleek dat deze niet meer nodig waren nu er geen meldingen van diefstal meer waren. ,,We zijn daarom niet zo blij met deze berichtgeving, want nu lopen we weer risico wat betreft diefstal", aldus de woordvoerder.

Douchecabines

Volgens Fit For Free zouden de camera's nooit gericht zijn op de ruimtes waar klanten douchen. RTL Nieuws wist echter beelden te bemachtigen van een sportschool waar een camera wél gericht is op de douchecabines.

Een klant van Fit For Free - die anoniem wil blijven - beweert dat de camera (gericht op de douchehokjes) staat in de locatie Oudenoord in Utrecht. Zelf heeft hij nog nooit gebruik gemaakt van de cabines. ,,Die één à twee keer per week dat ik er kom, gooi ik mijn tas neer en ga dan de kleedkamer uit."

Volgens de sporter maken maar weinig mensen gebruik van de douches, omdat daar extra voor moet worden betaald. Daarnaast zou de camera niet in de cabines filmen. ,,Maar mensen lopen toch met hun handdoek en al naar binnen. Dat maakt het wel creepy."

Schandalig

Quote

Dit lijkt mij schandalig

Vincent Bohre

Deskundigen vinden dat de privacy van klanten in het geding is. ,,Dit lijkt mij schandalig", aldus Vincent Bohre van stichting Privacy First tegen RTL Nieuws. ,,Mensen gaan zich toch anders gedragen, zelfs als de camera's uitstaan. Het is wachten op excessen, dat beelden uitlekken en een medewerker er misbruik van kan maken. Het gaat om hele gevoelige gegevens van mensen zonder kleding aan."

In de sportscholen waar in de kleedkamers wordt gefilmd, zouden de klanten bij het aangaan van een contract daar niet van op de hoogte worden gebracht. Dat moet anders volgens Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en informatiemaatschappij. ,,Je moet zoiets weten voordat je een abonnement aan gaat. Als je het pas leest als je de ruimte in bent, dan ben je al gefilmd", aldus Zwenne tegen RTL Nieuws.

Quote

Je moet zoiets weten voordat je een abonnement aan gaat

Gerrit-Jan Zwenne