Flatscreens en IKEA-spullen: strandjutters slaan hun slag op Vlieland en Terschelling

UpdateOp de stranden van Vlieland, Terschelling en Ameland zijn zeker 21 containers aangespoeld die een vrachtschip vannacht heeft verloren. Grote delen van de stranden zijn bezaaid met auto-onderdelen, lattenbodems voor IKEA, kuipstoeltjes en speelgoed. Ook op Texel spoelden spullen aan Veel mensen zijn op de stranden om de aangespoelde onderdelen op te rapen. De kustwacht waarschuwt ook, want drie van de containers bevatten gevaarlijke stoffen.

In totaal heeft het schip, de MSC Zoe, ongeveer 270 containers verloren, meldt de Nederlandse kustwacht. Eerder was er sprake van ‘slechts’ 30 verloren containers. Over de inhoud is niets meer bekend dan de goederen die inmiddels op de eilanden aangespoeld zijn, en de drie containers met daarin vaten organisch peroxide in poedervorm.

Van de 200 containers zijn er dus 21 al aangespoeld, de rest drijft nog in zee. De MSC Zoe is met een lengte van 395 meter een van de grootste containerschepen ter wereld. Ze vaart onder de Panamese vlag en kan circa 19.000 containers vervoeren.

Rond 10.45 uur vanmorgen waren er volgens de kustwacht achttien containers gelokaliseerd: drie op Vlieland, vier op Terschelling en de rest tussen Ameland en Schiermonnikoog. Het schip verloor de 200 containers containers in de wateren boven het Duitse eiland Borkum. Door de sterke stroming spoelde een deel aan op de Nederlandse Waddeneilanden. Op Texel spoelden alleen spullen en geen containers aan.

Op de stranden van de eilanden was het vanmorgen al flink druk. Veel eilandbewoners zijn met trekkers auto’s en karren op het strand om alles op te ruimen en in te laden, vertelde een ooggetuige. ‘Vandaag jutten op het strand! Wat een strandvondst op Vlieland vandaag’, schrijft de VVV van Vlieland op hun Facebookpagina, waar ze ook tientallen foto's van de aangespoelde spullen plaatsen. 

Volledig scherm
© VVV Vlieland

Meenemen

Mensen die aangespoelde spullen vinden op het strand, mogen die gewoon meenemen. Maar volgens de gemeente Terschelling hebben de goederen ‘door contact met het zeewater geen waarde meer’. Gesloten containers moeten wel dicht blijven, benadrukt de gemeente.

Bij het strand op Vlieland hebben mensen al bultjes van de spullen gemaakt. Een deel daarvan gaat mee naar huis, als souvenir, maar dat vindt de gemeente niet erg. ,,Het is alleen maar heel lief. Wij zijn blij dat we de troep kwijt zijn. Verwerken kost meer dan het spul waard is. Bovendien valt het met onze twee agenten toch niet te bewaken, het spul ligt over het hele strand’', zegt burgemeester Tineke Schokker (CDA) van Vlieland.

Schokker denkt dat Vlieland nog wel een paar dagen bezig is met opruimen. ,,We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers, iedereen helpt mee. Mensen komen met trekkers en grote karren. Dit hebben we wel vaker gehad. De kosten declareren we bij de reder, zo werkt dat’', aldus Schokker.

Een van de drie gestrande containers is naar een gemeentewerf op Vlieland gebracht. De tweede container, vol fleecedekens, wordt leegeschept. De losse spullen op het strand komen uit de derde container, die volgens Schokker al in stukken is afgevoerd. De spullen die niet door jutters worden meegenomen, gaan waarschijnlijk als afval naar het vasteland, om daar te worden verwerkt.

Terschelling en Vlieland gaan de kosten van de opruimwerkzaamheden van de aangespoelde containers verhalen op de eigenaar. Het is niet de eerste keer dat spullen aanspoelen op de waddeneilanden. In 2006 vond er een zogenoemde Shoenami plaats, toen er tienduizenden schoenen aanspoelden. Ook toen betaalde de verzekering van de rederij de kosten van het schoonmaken. 

Volledig scherm
Bewoners van Terschelling zoeken in 2006 op het strand naar sportschoenen in hun maat. Een vrachtschip verloor toen tijdens een storm in de buurt van Terschelling ook tientallen containers. Op het strand van het Waddeneiland spoelden duizenden sportschoenen aan. © ANP

Waarschuwing

In de tot nog toe gevonden containers zitten vooral auto-onderdelen, meubels, kinderkleding, accessoires en meubels van IKEA en speelgoed. Ook bevinden zit in drie in vaten organisch peroxide in poedervorm. Hoe gevaarlijk het spul precies is, is nog onduidelijk. ,,Het kan gaan om een van twee soorten: een zou bij 50 graden boven nul ontvlammen, de ander is alleen vervuilend, maar het is in beide gevallen niet wat je wilt’', aldus een woordvoerder van de kustwacht.

Volledig scherm
Een van de aangespoelde containers op het strand van Vlieland. © Chris Slager

Over aangespoelde containers of vaten met de peroxide is bij de hulpdiensten vooralsnog geen melding binnengekomen. Mensen die de containers of vaten vinden, moeten er vanaf blijven en de hulpdiensten bellen. Het incident wordt door de Friese Veiligheidsregio gezien als een GRIP 2-situatie, waarvan sprake is bij een incident met gevolgen voor de omgeving, zoals hevige stankoverlast of de ontruiming van enkele gebouwen.

Volledig scherm
Er is op Terschelling ook een container aangespoeld met daarin televisie's. © De Vries Media
Volledig scherm
© VVV Vlieland
Volledig scherm
Volledig scherm
© VVV Vlieland
Volledig scherm
© VVV Vlieland
Volledig scherm
© ANP