De  Crémant de Bourgogne Blanc NV van Lidl (l) naast de Veuve Clicquot 2008 Vintage champagne (r)
Volledig scherm
De Crémant de Bourgogne Blanc NV van Lidl (l) naast de Veuve Clicquot 2008 Vintage champagne (r) © Lidl/Gall&Gall

Fles bubbels van Lidl even goed als peperdure champagne

Een glaasje bubbels hoeft niet altijd duur te zijn. Zo is de schuimwijn van budgetsupermarkt Lidl door een jury even goed bevonden als een fles champagne van maar liefst 56 euro.

Op de International Wine & Spirits Competition werd de Crémant de Bourgogne Blanc NV van Lidl namelijk bekroond met een 'Silver Outstanding' award. Die prijs houdt in dat de champagne een score tussen de 86 en 89,9 kreeg. Daarmee scoort het budgetwijntje van rond de 7 euro even goed als de Veuve Clicquot 2008 Vintage champagne, die ruim 50 euro kost.

Voor de competitie kunnen merken zichzelf opgeven. Vervolgens moeten vier flessen worden opgestuurd. Deze worden door een panel van minstens zeven mensen, uit een internationale jury van 400 experts uit 30 landen, blind getest gedurende een periode van zeven maanden.

Het is dus zeker geen makkelijke opgave om een mooi cijfer te behalen. Lidl lukte dit dus wel met hun Crémant de Bourgogne Blanc NV. Volgens de jury is de schuimwijn 'droog maar toch rijk, met een intrigerend aroma van fruit en een goed gedefinieerde zuurheid'.

Andere budgettoppers

Het is niet de eerste keer dat een product uit een budgetsupermarkt uitmuntend wordt beoordeeld. Hieronder drie andere voorbeelden waaruit blijkt dat duurder niet altijd beter is.

De Glenalba Sherry Cask Finish Scotch Whisky.
Volledig scherm
De Glenalba Sherry Cask Finish Scotch Whisky. © Lidl

1. Huismerkwhisky van de Lidl

De huismerkwhisky van Lidl kreeg in de nieuwste editie van de 'whiskybijbel' van Jim Murray maar liefst een 9,5. Daarmee versloeg hij concurrenten die ongeveer zes keer zo duur zijn, zoals Johnnie Walker Blended Scotch Whisky 2014. De Glenalba Sherry Cask Finish Scotch Whisky, die 49,99 euro per fles kost, is volgens whiskygoeroe Murray ‘waanzinnig’ en ‘magnifiek’.

2. Cola van de Aldi

De allergoedkoopste cola van de Aldi zou de lekkerste zijn. Dat bleek in 2011 uit een smaaktest van onderzoeksbureau Ivomar. De River Cola van Aldi werd door een derde van het smaakpanel van 78 deelnemers uitgeroepen tot winnaar. Coca-Cola bleef met een aanhang van 27 procent steken op de tweede plaats. First Choice van Superunie haalde de derde plaats met 25 procent van de stemmen. De huismerkcola van Albert Heijn werd hekkensluiter met slechts 17 procent.

3. Antirimpelcrème van de Lidl

Uit een test van de Consumentenbond uit 2014 blijkt dat slechts twee antirimpelcrèmes de huid meetbaar gladder maken: Cien Q10 Anti-wrinkle Day Cream van de Lidl en Hyaluron-Filler Dagcrème van Eucerin. De variant van de Lidl kost echter 3 euro voor 50 milliliter, terwijl je voor die van Eucerin 29 euro (ook 50 ml) moet neerleggen. De andere crèmes - van onder andere l'Oréal, Nivea, Vichy en Lancôme - deden het zelfs niet beter dan de standaardcrème. En dat terwijl een potje Rénergie multi-lift van Lancôme (95 euro) dik dertig keer zo duur als Lidl's Cien.

De Cien Q10 Anti-wrinkle Day Cream van Lidl
Volledig scherm
De Cien Q10 Anti-wrinkle Day Cream van Lidl © Cien