Flevoland mag 1830 herten afschieten in Oostvaardersplassen

VIDEODe provincie Flevoland mag 1830 herten in de Oostvaardersplassen afschieten. Dat heeft de rechter vandaag besloten. Enkele dierenrechtenclubs spanden een kort geding aan tegen de plannen, maar kregen de rechter niet mee.

Hoewel de rechter het afschot toestaat, mag de provincie daar nog niet direct mee beginnen. Er lopen namelijk nog meer procedures en die beginnen op 29 november. Tot die tijd worden er geen dieren afgeschoten. Daar had het College van Gedeputeerde Staten eerder al mee ingestemd.

Zo heeft stichting Stamina, een van de zes protesterende partijen, bezwaar aangetekend tegen het verlenen van de afschotvergunning door de provincie Flevoland. De rechter heeft dat in dit geding niet meegenomen. Mogelijk leidt dit bezwaar bij afwijzing tot een nieuwe juridische procedure.

Geen zin

Verder uitstel zou de provincie Flevoland slecht uitkomen. Eerder zei een woordvoerder in deze krant dat haast geboden is, omdat het aantal herten weer groeit. Om die reden werd ook een vergunning gegeven voor het afschieten van 1830 dieren, in plaats van de geplande duizend.

,,Als we nu niet beginnen, heeft het afschieten geen zin meer. Dit is het moment, omdat er anders nog veel meer bijkomen en dan is het afschieten in korte tijd niet meer haalbaar.”

Zeearend

De tegenstanders vinden afschot juist helemaal niet nodig. Zij drongen tijdens de behandeling van het geding in de rechtszaal aan op maatregelen als anticonceptie, verplaatsen van dieren en het afzetten van gedeelten van het begrazingsgebied. Naast dat ze afschot een te rigoureuze maatregel vinden, menen de tegenstanders dat het zal leiden tot het verjagen van de zeearend uit het gebied.

Ook zijn er nog dierenactivisten die vinden dat de dieren extra eten moeten krijgen, zodat ze helemaal niet sterven. Ook zij waren vandaag aanwezig bij de rechtbank in Lelystad. Ze deelden pamfletten uit en hadden spandoeken bij zich. Het vonnis van de rechter vandaag betekent dan ook niet het einde van de discussie en acties. 

Kijk hier naar beelden van een protestmars tegen het besluit om de edelherten af te schieten:

Volledig scherm
De provincie is van plan 1830 edelherten in het gebied af te schieten. © ANP
Volledig scherm
Demonstranten liepen eerder mee met een protestmars tegen het besluit om de edelherten in de Oostvaardersplassen af te schieten. © ANP
  1. Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meegesleurd door water
    VIDEO

    Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meege­sleurd door water

    Het lichaam van de Nederlander die sinds zondag in Spanje vermist was, is aangetroffen. Het gaat om een 66-jarige man uit Landgraaf, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Limburger verdween drie dagen geleden na een val in het door stortregens en overstromingen geteisterde binnenland bij de Costa Blanca. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen in Spanje geëvacueerd.