Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). © ANP

FNV: Overeenkomst over klachtencommissie ministerie van Justitie

Werknemers die klachten hebben over de gang van zaken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid kunnen in de toekomst terecht bij een driekoppige onafhankelijke commissie. Hierover hebben bonden gisteren overeenstemming bereikt met het ministerie, meldt de FNV. Aanleiding voor het instellen van de commissie zijn recente affaires rond klokkenluiders bij het ministerie en verklaringen van werknemers die zich niet veilig voelen.

In de commissie komt iemand te zitten namens het ministerie, iemand namens de werknemers en een voorzitter. Volgens een woordvoerder van de FNV worden de functies goed genoeg betaald om zwaargewichten aan te trekken. De bedoeling is dat de commissie er na de zomer is en in elk geval ‘een aantal jaren’ aan de slag gaat.

Het ministerie is onder meer in opspraak gekomen door de zogenoemde WODC-affaire. Onafhankelijke wetenschappers van het instituut werden onder druk gezet om met bevindingen te komen die in het straatje pasten van het ministerie. Hoge ambtenaren zouden druk hebben uitgeoefend op het WODC om conclusies anders te formuleren. Dat kwam eind 2017 naar buiten nadat ambtenaren vertrouwelijke informatie hadden gelekt.

De FNV noemt de commissie een noviteit. ,,Bij ministeries moeten werknemers met klachten zich intern melden, bijvoorbeeld bij hun chef. Je belandt dan in een situatie waarin een slager zijn eigen vlees keurt”, aldus de woordvoerder. De commissie is er ook voor medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen, het Nederlands Forensisch Instituut en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De FNV hoopt dat andere ministeries snel volgen. 

FNV had graag gezien dat ook werknemers van het Openbaar Ministerie straks kunnen aankloppen bij het nieuwe instituut, maar dat wil de leiding van het OM volgens de bond niet. Volgens de bond geeft het rapport van de commissie-Fokkens er alle aanleiding voor. Daarin werd gekeken naar integriteitsschendingen in de top van het OM.

WODC-affaire

De tweede man van het ministerie, Ronald Barendse, stapte vorige week op nadat hij zich had bemoeid met de WODC-affaire die door het OM wordt onderzocht. ‘Onacceptabel’, reageerde minister Grapperhaus daarop. Barendse erkende dat hij ‘gesprekken heeft gevoerd over integriteit lopende het OM-onderzoek naar het lekken in de organisatie’. Nadat er discussie over was ontstaan, besloot hij om op te stappen. 

Een van de klokkenluiders van het ministerie is woedend op minister Grapperhaus. De minister zei vorig jaar nog dat hij niet op zoek was naar mensen die vertrouwelijke informatie hadden gelekt waarmee de zogenoemde WODC-affaire aan het licht kwam, maar nu is er toch aangifte gedaan tegen de klokkenluider. ‘Een dolksteek’, noemt de klokkenluider dat.