FNV: Overeenkomst over klachtencommissie ministerie van Justitie
Werknemers die klachten hebben over de gang van zaken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid kunnen in de toekomst terecht bij een driekoppige onafhankelijke commissie. Hierover hebben bonden gisteren overeenstemming bereikt met het ministerie, meldt de FNV. Aanleiding voor het instellen van de commissie zijn recente affaires rond klokkenluiders bij het ministerie en verklaringen van werknemers die zich niet veilig voelen.
Delen per e-mail
In de commissie komt iemand te zitten namens het ministerie, iemand namens de werknemers en een voorzitter. Volgens een woordvoerder van de FNV worden de functies goed genoeg betaald om zwaargewichten aan te trekken. De bedoeling is dat de commissie er na de zomer is en in elk geval ‘een aantal jaren’ aan de slag gaat.
Het ministerie is onder meer in opspraak gekomen door de zogenoemde WODC-affaire. Onafhankelijke wetenschappers van het instituut werden onder druk gezet om met bevindingen te komen die in het straatje pasten van het ministerie. Hoge ambtenaren zouden druk hebben uitgeoefend op het WODC om conclusies anders te formuleren. Dat kwam eind 2017 naar buiten nadat ambtenaren vertrouwelijke informatie hadden gelekt.
De FNV noemt de commissie een noviteit. ,,Bij ministeries moeten werknemers met klachten zich intern melden, bijvoorbeeld bij hun chef. Je belandt dan in een situatie waarin een slager zijn eigen vlees keurt”, aldus de woordvoerder. De commissie is er ook voor medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen, het Nederlands Forensisch Instituut en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De FNV hoopt dat andere ministeries snel volgen.
FNV had graag gezien dat ook werknemers van het Openbaar Ministerie straks kunnen aankloppen bij het nieuwe instituut, maar dat wil de leiding van het OM volgens de bond niet. Volgens de bond geeft het rapport van de commissie-Fokkens er alle aanleiding voor. Daarin werd gekeken naar integriteitsschendingen in de top van het OM.
WODC-affaire
De tweede man van het ministerie, Ronald Barendse, stapte vorige week op nadat hij zich had bemoeid met de WODC-affaire die door het OM wordt onderzocht. ‘Onacceptabel’, reageerde minister Grapperhaus daarop. Barendse erkende dat hij ‘gesprekken heeft gevoerd over integriteit lopende het OM-onderzoek naar het lekken in de organisatie’. Nadat er discussie over was ontstaan, besloot hij om op te stappen.
Een van de klokkenluiders van het ministerie is woedend op minister Grapperhaus. De minister zei vorig jaar nog dat hij niet op zoek was naar mensen die vertrouwelijke informatie hadden gelekt waarmee de zogenoemde WODC-affaire aan het licht kwam, maar nu is er toch aangifte gedaan tegen de klokkenluider. ‘Een dolksteek’, noemt de klokkenluider dat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Topambtenaar ministerie van Justitie weg om WODC-lek
De tweede man van het ministerie van Justitie en Veiligheid stapt op. Topambtenaar Ronald Barendse was in opspraak geraakt omdat hij zich zou hebben bemoeid met het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het lekken van stukken over de zogenoemde WODC-affaire. -
Klokkenluider in WODC-affaire verbijsterd na aangifte Justitie
Een van de klokkenluiders van het ministerie van Justitie en Veiligheid is woedend op minister Grapperhaus. De minister zei vorig jaar nog dat hij niet op zoek was naar mensen die vertrouwelijke informatie hadden gelekt waarmee de zogenoemde WODC-affaire aan het licht kwam, maar nu is er toch aangifte gedaan. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
PREMIUMInterview11
SCP: Coronacrisis zaait verdeeldheid, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
De coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat.
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Update
Mogelijke bemoeienis door hoge ambtenaar met onderzoek WODC-lek: ‘Onacceptabel’
Een hoge ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft zich mogelijk op ,,onacceptabele" wijze gemengd in een onderzoek naar lekken vanuit het ministerie richting de media. Dat laat minister Ferd Grapperhaus weten in reactie op berichtgeving van Nieuwsuur. -
Minister: Niet Dick Schoof, maar lagere ambtenaren zaten aan MH17-onderzoek
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) neemt het op voor topambtenaar Dick Schoof die ervan wordt beschuldigd dat hij een ‘onafhankelijk’ onderzoek naar de afwikkeling van de MH17-ramp heeft beïnvloed.