Volledig scherm
FNV-voorzitter Ton Heerts. © ANP

FNV: wel overleg, maar niet over verslechtering ontslagrecht en WW

UpdateDe vakcentrale FNV gaat voorlopig alleen onderhandelen met de werkgevers en pas daarna met het kabinet. Verslechteringen van WW en ontslagrecht zijn niet bespreekbaar. FNV-voorzitter Ton Heerts heeft dat maandag gezegd na een bijeenkomst van de Federatieraad, waarin de 18 FNV-bonden zijn vertegenwoordigd.

Volgens Heerts betekent dit dat er over WW en ontslagrecht wel te praten valt, maar alleen als dit tot verbeteringen leidt.

Het lijkt nu erg moeilijk te worden om tot een sociaal akkoord met het kabinet te komen. Het kabinet wil de WW-duur fors terugbrengen. Dit moet een bezuiniging van ruim 1 miljard euro per jaar opleveren. Het kabinet wil wel over alternatieven praten, maar het bezuinigingsbedrag moet wel gehaald worden.

Heerts zei dat hij geen boodschap heeft aan de financiële doelstelling van het regeerakkoord. 'Het gesprek met het kabinet kan best wel eens kort gaan duren', schat hij in. 'Het wordt in elk geval heel moeilijk. Het kabinet heeft het vrijdag nog extra moeilijk gemaakt door een nieuwe bezuiniging van meer dan 4 miljard af te spreken. Dat was dom.'

Datumfetisjisme
Voor met het kabinet te overleggen, gaat FNV samen met de andere bonden eerst onderhandelen met de werkgevers. Heerts zegt niet te kunnen inschatten hoe lang dat zal duren. Hij laat zich niet op een datum vastpinnen, terwijl het kabinet uitgaat van een sociaal akkoord rond 1 april. 'Ik heb niks met datumfetisjisme', aldus de FNV-voorzitter.

In een reactie noemt minister Asscher (Sociale Zaken) het 'positief dat de FNV dit belangrijke moment aangrijpt om mee te praten'. Er liggen volgens de minister nu 'gouden kansen' om invloed te hebben op het kabinetsbeleid. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is 'positief', omdat de gesprekken nu kunnen beginnen. Coalitiegenoten VVD en PvdA zeggen te willen afwachten hoe de gesprekken gaan verlopen tussen de FNV en de werkgevers.

Volgens de ChristenUnie moet het plan voor de verkorting van de WW-duur nu van tafel. Anders wordt het voor ChristenUnie-voorman Arie Slob 'heel lastig' om in de toekomst aan te schuiven in het overleg met het kabinet over mogelijke bezuinigingen. Volgens hem werpt de maatregel 'echt een enorme drempel' op, zo zei hij maandag.

Leden
Tijdens de Federatieraad besloten de voorzitters van de 18 aangesloten vakbonden van de FNV maandag over het mandaat waarmee FNV-voorzitter Ton Heerts mag overleggen met werkgevers en het kabinet over een nieuw sociaal akkoord.

Vrijdag stemde het ledenparlement van de FNV-bonden in met een motie die de onderhandelingsvrijheid van Heerts al beperkte. Hij mocht van de leden niet toegeven op het gebied van het ontslagrecht en de WW.