Volledig scherm
foto ter illustratie. © ANP

FNV: Zet AOW vast op 65 jaar

De FNV wil dat de AOW-leeftijd per direct wordt bevroren op 65 jaar en negen maanden. De grootste vakbond schrijft dat in een brandbrief aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees (D66).

Te veel mensen met een zwaar beroep halen hun pensioen nu al niet, stelt de vakbond. Dat probleem wordt alleen maar groter als de AOW-leeftijd verder stijgt. De politieke partijen en de werkgevers erkennen dat het probleem met de zware beroepen zo snel mogelijk moet worden opgelost.

FNV-bestuurder Tuur Elzinga wil een definitieve bevriezing van de AOW-leeftijd, die anders in stappen stijgt tot 67 jaar en drie maanden in 2022. ,,Als we niets doen, raken elk jaar meer oudere werknemers met zware beroepen arbeidsongeschikt. We moeten de lat niet zo snel verhogen, dat de groep die het niet haalt blijft groeien.’’

Sociaal akkoord

Bij de regeringspartijen krijgt het FNV een koel onthaal. ,,Wil je zorgen dat de AOW betaalbaar blijft, dan moet je de gemaakte afspraken over stijging van de AOW-leeftijd nakomen. Bevriezing haalt het hele systeem overhoop. Als de FNV dit onderwerp heel belangrijk vindt, moet ze via een sociaal akkoord samen met de werkgevers aan de slag gaan’’, stelt CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg. ,,We moeten vooral zorgen dat mensen gezond kunnen werken tot hun pensioen’’, zegt Steven van Weyenberg van D66.

De werkgevers staan positief tegenover een nieuwe regeling voor mensen met zware beroepen. ,,Wij horen ook dat werknemers niet meer kunnen werken en ziek uitvallen’’, zegt een woordvoerder van VNO-NCW.