Volledig scherm
© anp

Fors meer huiselijk geweld tijdens feestdagen

De feestdagen leiden tot meer huiselijk geweld. Het Meldpunt Huiselijk Geweld constateerde vorig jaar een forse toename van het aantal meldingen, onder meer door overmatig alcoholgebruik en de 'kerststress'. Het meldpunt maakt zich op voor een drukke tijd.

Vorig jaar kwamen er in de laatste dagen van het jaar ruim honderd meldingen van huiselijk geweld binnen bij het steunpunt in Dordrecht, tegenover bijna vijftig meldingen in een normale week.

'Tijdens de kerstdagen heeft iedereen het over vrede op aarde, maar ik merk er hier niet veel van', zegt Eline Kortman. De coördinator van het meldpunt constateert dat de feestdagen voor sommige mensen niet zo gezellig verlopen. Kortman: 'Soms denk ik wel eens 'Wordt er alleen nog maar geslagen in deze wereld? Ik heb het daar wel eens moeilijk mee, zeker als er kinderen bij betrokken zijn.'

'Meer alcohol en iedereen zit op elkaars lip'
'Er wordt meer alcohol gedronken en iedereen zit op elkaars lip. Dan ontstaan er sneller irritaties en helaas leidt dat tot meer gevallen van huiselijk geweld. Vorig jaar dacht ik wel 'Houdt het niet op?' Ik was echt verbaasd over het grote aantal meldingen', vertelt Kortman.

De toename viel de Dienst Gezondheid en Jeugd vorig jaar voor het eerst op en werd vermoedelijk versterkt door de aanhoudende crisis. Kortman: 'Omdat mensen in deze tijd meer worden geconfronteerd met hun problemen, ontstaan er ook meer problemen. Voor verslaafden en psychische patiënten is dit helemaal geen mooie tijd. Het is juist heel zwaar. Dat leidt tot spanningen en meer problemen.'

Bezetting meldpunt uitgebreid
Om de drukte de komende weken op te vangen heeft het meldpunt de bezetting uitgebreid. Terwijl de medewerkers voorgaande jaren de dag na kerst ook nog vrij waren, moet er nu toch worden gewerkt. Ook zijn partners als de politie en crisisdiensten van onder meer Yulius geïnformeerd over de verwachte drukte.

Na een melding beoordeelt een medewerker van het Meldpunt de situatie en gaat een zorgverlener met de melding aan de slag. Afhankelijk van de ernst van de situatie krijgt het slachtoffer een alarmknop, woonbegeleiding of een veilige plek in de crisisopvang toegewezen. In een uiterst geval kan een tijdelijk huisverbod worden opgelegd.

'We zijn er niet om te oordelen'
'We richten ons zowel op het slachtoffer als op de dader tijdens de hulpverlening. En uiteraard op de kinderen als die er zijn, want dat zijn in zo'n geval zeker ook slachtoffers', legt Kortman uit. 'Wij zijn er niet om te oordelen. Ons belangrijkste doel is het stoppen van geweld.'