Een patiënt met oogletsel door vuurwerk wordt behandeld in het Oogziekenhuis Rotterdam.
Volledig scherm
Een patiënt met oogletsel door vuurwerk wordt behandeld in het Oogziekenhuis Rotterdam. © ANP

Fors minder oogletsel vergeleken met 10 jaar geleden

Deze jaarwisseling hebben 168 mensen oogletsel aan één of beide ogen door vuurwerk opgelopen, 36 meer dan een jaar eerder. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal slachtoffers echter bijna gehalveerd. Toen liepen 308 mensen oogletsel op, blijkt uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Ook in de vijf daaropvolgende jaren waren er veel meer mensen die oogletsel opliepen dan afgelopen oud en nieuw. Volgens NOG liep deze jaarwisseling bijna een derde van de slachtoffers blijvend letsel op. ,,In 13 gevallen is het letsel dusdanig ernstig, dat deze mensen blind zijn geworden aan één oog. Vijf ogen zijn inmiddels volledig verwijderd”, aldus de beroepsvereniging.

De organisatie maakt zich al jaren hard om het afsteken van vuurwerk door particulieren te verbieden. Volgens Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, wordt 65 procent van het oogletsel door legaal vuurwerk veroorzaakt. ,,Vuurwerk in handen van de consument is altijd te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk.”

Bekijk hieronder onze video's over oud en nieuw.