Het lijkt onschuldig: een verkoudheid die een griepje blijkt te zijn, maar mensen met een verminderde weerstand kunnen eraan overlijden.
Volledig scherm
Het lijkt onschuldig: een verkoudheid die een griepje blijkt te zijn, maar mensen met een verminderde weerstand kunnen eraan overlijden. © ANP Xtra

Forse stijging sterfte door griep

De griepepidemie blijkt dodelijk voor veel hoogbejaarden. Het RIVM meldt dat de sterfte onder 75-plussers afgelopen weken sterk verhoogd is.

De griep slaat dit jaar wild om zich heen. Ziekenhuizen liggen tjokvol met grieppatiënten, met name hoogbejaarden, met levensbedreigende complicaties als longontsteking. Uit de statistische gegevens van het CBS blijkt dat in heel het land de sterfte sterk is verhoogd. Alleen al in de week van 1 tot 7 februari gingen er 500 mensen meer dood dan verwacht. De sterfte is hoger in de leeftijdsgroep 55-64 jaar maar vooral sterk verhoogd onder de 75-plussers.

Het hoge sterftecijfer is goeddeels te wijten aan het influenzavirus. Het RIVM kan nu nog niet met zekerheid zeggen hoeveel sterfgevallen er door de griep zijn. ,,Dat kunnen we pas aan het eind van de griepepidemie. We zitten er nu nog midden in'', zegt Harald Wychgel van het RIVM. Pas als alle sterfgevallen zijn gemeld gaan de epidemiologen rekenen. Dan pas zal duidelijk zijn hoe effectief de griepprik dit jaar was. De griepgolf lijkt over het hoogtepunt heen, maar het kan nog een tot twee maanden duren voordat de epidemie voorbij is. 

21 weken

Het is niet het griepvirus zelf waaraan ouderen overlijden, maar het kan wel de druppel zijn voor bejaarden met een zwak hart of longproblemen. Dan is de griep letterlijk levensgevaarlijk. Vorige winter stierven naar schatting 7.500 mensen doordat ze griep kregen. In 2014/2015 heerste de langste griepepidemie die ooit in Nederland is gemeten. Dat griepvirus eiste in de 21 weken dat die door het land raasde 8.600 extra doden. De huidige griepgolf duurt al bijna 11 weken. 

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.