Forse straffen voor jeugdbende Purmerend

De rechtbank in Haarlem heeft maandag forse straffen opgelegd aan de leden van een jeugdbende in Purmerend, die drugs verhandelden, inbraken in winkels pleegden, dure gestolen parfums en andere spullen verkochten en mensen mishandelden.

De nu 18-jarige Matthew van H., lid van de bende, werd tot 20 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs veroordeeld, ook voor doodslag. De rechtbank acht bewezen dat hij een 22-jarige Purmerender om het leven heeft gebracht.

De 41-jarige André W. uit Volendam was als enige meerderjarige ook lid van de bende, waartoe ook zijn zoon behoorde. Hij kreeg 4 jaar celstraf. De man zette zijn zoon en diens vrienden aan tot criminaliteit, zoals het ingooien van ruiten en drugshandel. De man liet ruiten ingooien, omdat hij ze dan als glaszetter weer kon maken. De rechtbank vindt het kwalijk dat hij de jongeren aanmoedigde om criminele activiteiten te ontplooien.

De rechtbank ziet de nu 18-jarige Jessie W. als echte leider van de jeugdbende. W. kreeg 337 dagen jeugddetentie, 120 uur werkstraf en voorwaardelijke jeugd-tbs. Hij mishandelde tijdens een avondje stappen twee cafébezoekers. Een ander slachtoffer van geweld van de bende werd helemaal in elkaar geslagen, terwijl de jongeren elkaar aanmoedigden dit te doen. Het aftuigen van de man werd met een mobiele telefoon gefilmd. De rechtbank zei geschokt te zijn door de beelden.