Forum voor Democratie van Thierry Baudet doet mee aan verkiezingen

VideoForum voor Democratie gaat meedoen aan de komende verkiezingen, laat oprichter Thierry Baudet vanmorgen weten. De groep was een van de initiatiefnemers van het Oekraïnereferendum.

Quote

We mogen eens in de vier jaar naar de stembus en staan daarna weer buitenspel

Thierry Baudet
Volledig scherm
Thierry Baudet © ANP

De groep wil een politieke partij worden om ,,het systeem van binnenuit open te breken." Forum voor Democratie wil onder bindende referenda over immigratie in Europa en het gekozen burgemeesterschap. 

Op hun website noemt de groep zich op zijn website 'een nieuwe, euro-realistische denktank'. ,,Ons politieke systeem stamt uit de tijd van de postkoets, de stoomlocomotief en de laatste cholera-epidemie. Eens per vier jaar mogen we naar de stembus en daarna hebben we niets meer te zeggen. Dit kan zo niet langer. Er moet nu echt iets veranderen."

Wie er precies op de kandidatenlijst staan is nog onduidelijk. Baudet kondigt aan met een verrassende lijst te zullen komen. 

Oekraïne
Het is de groep een doorn in het oog dat premier Rutte nog altijd niet officieel heeft gereageerd op het 'nee' van het Oekraïne-referendum. ,,Wij gaan dit niet meer accepteren", aldus Baudet in een video op de website van de groep.  

Baudet was een van de initiatiefnemers van dat referendum, waarbij het Nederlandse volk zich kon uitspreken over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. 

Het negeren van de referendumuitslag kwam premier Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op veel kritiek te staan van de oppositie. D66 diende een motie in waarin het kabinet werd gesommeerd voor 1 november met een antwoord te komen. Het voorstel kreeg bijval van de overgrote Kamermeerderheid, ook van de regeringspartijen PvdA en VVD.

Partij

In Nederland kan iedereen een politieke partij beginnen, ongeacht leeftijd of nationaliteit. In een bij de notaris opgestelde akte moeten onder meer de partijstatuten staan. Om vervolgens mee te mogen doen aan de verkiezingen moet iemand wel minimaal achttien jaar zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben. Als de partij wil meedoen aan landelijke verkiezingen, moet er worden geregistreerd bij de Kiesraad.