Volledig scherm
Thierry Baudet en Theo Hiddema van Forum voor Democratie. © ANP

Forum voor Democratie verwijdert tweets het vaakst

Dat een bericht op Twitter verwijderd wordt, betekent niet dat het ook voorgoed verdwenen is. Politwoops, een project van de Open State Foundation, verzamelt ze en maakt ze doorzoekbaar. Uit hun laatste gegevens blijkt dat met name Forum voor Democratie de afgelopen weken flink wat berichten verwijderde.

Net als ieder ander heeft een politicus ook wel eens spijt van een geplaatst bericht. Op Politwoops.nl worden die tweets van politici uit 54 landen en het Europees Parlement echter al sinds 2010 automatisch gearchiveerd. Daardoor is het voor iedereen mogelijk om de berichten alsnog te lezen. Bij iedere tweet staat wanneer deze geplaatst is en na hoeveel tijd deze verwijderd is.

De Open State Foundation houdt ook bij wie er het vaakst tweets verwijderen en welke onderwerpen het meest gewist worden. Uit hun statistieken over alle kandidaten voor de Tweede Kamer blijkt bijvoorbeeld dat politici van het Forum voor Democratie (FvD) de afgelopen dertig dagen relatief gezien de meeste berichten verwijderden, namelijk één op de twaalf berichten. 

De PvdA staat op de tweede plaats, gevolgd door de PVV en de Libertarische Partij. Relatief gezien verwijderen politici van de SGP, StemNL, SP en VNL de minste berichten. Gemiddeld verwijderen politici tijdens de verkiezingscampagnes één op de 32 berichten. 

Achter de inhoud

Volledig scherm
De partijen die relatief gezien de meeste tweets verwijderden in de afgelopen dertig dagen. Klik om te vergroten. © Politwoops

Henk Otten, penningmeester bij FvD zegt zich niet in dit beeld te herkennen. ,,Wij zijn geen partij die iets roept en het vervolgens weer verwijdert. Als er een tweet verwijderd is, dan is er bijvoorbeeld een spelfout gemaakt of zat er een verkeerde foto bij. We denken eerst na voordat we iets tweeten. Forum voor Democratie staat altijd achter de inhoud van de tweets.''

De hoge notering op de lijst is volgens Otten het gevolg van het Twitter-gedrag van kandidaat Arjan de Kok. ,,Hij hanteert de praktijk om bij spelfouten onmiddellijk de tweet te verwijderen.'' De Kok staat ook in de lijst van politici die sinds begin dit jaar de meeste berichten weer weghaalden. 

Retweets verwijderen

Van de individuele kandidaten verwijderde Harry Reitsma van de OndernemersPartij sinds 1 januari de meeste tweets, namelijk 338. Mohammed Chahim, fractievoorzitter van de PvdA in Helmond, staat op plaats twee. De top vijf wordt afgemaakt door Maikel Boon (PVV), Arjan de Kok (FvD) en Geert Wilders (PVV).

Opvallend is dat Wilders vooral zijn eigen retweets verwijdert, zodat hij ze nog een keer kan retweeten. Dit gebeurde onder meer bij het bericht 'Nieuw Campagnespotje PVV #NederlandWeerVanOns'. Daardoor werden tweets met het onderwerp #NederlandWeerVanOns sinds begin dit jaar dan ook het meeste verwijderd. Volgens Politwoops zijn ook dit allemaal retweets van Wilders zelf, die later weer op zijn Twitteraccount te zien zijn.

Uit de statistieken is verder op te maken dat politici op dinsdag het meest actief zijn op het sociale medium. Op die dag verwijderen ze echter ook de meeste tweets, vaak al binnen een uur.