Emile Peters.
Volledig scherm
Emile Peters. © Emile Peters

Fotograaf legt 2014 in 365 beelden vast op Facebook

Een jaar lang maakte Emile Peters (44) uit Nieuw-Beijerland elke dag een foto en publiceerde die op Facebook, voorzien van een tekst. Het resultaat is een bijzonder overzicht van een jaar in beeld, dat hem nog beter liet kijken. Morgen sluit hij zijn serie af.

Quote

Van elke foto ken ik de titel nog. Ik heb ze beleefd.

Emile Peters
Emile Peters.
Volledig scherm
Emile Peters. © AD

Het was een bijzonder voornemen, waarmee Peters 364 dagen geleden begon: 'Maak iedere dag een foto van iets wat je aandacht trok.' Dat was de opdracht die hij zich stelde. Vooral bedoeld om zichzelf te stimuleren en te motiveren. En te leren, door zich verschillende fototechnieken eigen te maken.

Nu, aan het einde van 2014, zit zijn project '365 dagen 2014: it's what eye see' erop. ,,Ik sleep mij naar het einde," bekent hij met een glimlach. ,,Elke dag verplicht een foto maken is een hele opgave. Heel soms had ik 's morgens al de perfecte foto gemaakt, maar veel vaker kwam ik uit mijn werk en wist ik dat ik nog op pad moest," verhaalt hij.

Dag 309: Mist in de ochtend, mist 's avonds...
Volledig scherm
Dag 309: Mist in de ochtend, mist 's avonds... © Emile Peters

Dolen
Vier dagen per week nam Peters zijn camera mee naar het Erasmus MC in Rotterdam, waar hij als specialistisch verpleegkundige op de afdeling cardiologie werkt. ,,Soms liep ik daarna nog een uur door de stad te dolen, op zoek naar een onderwerp. Steeds nam ik een andere route, of met de auto een andere afslag. Voor 12 uur 's avonds moest er toch een foto op Facebook staan. Ik heb volgers die vragen waar de foto blijft."

De ene dag was het zoeken, de andere dag had hij wel tien onderwerpen. Daar zat er dan vast een tussen voor zijn 'reservemapje' dat hij gebruikte in geval van ziekte of die keer dat hij een begrafenis had.

Nagenoeg alle keren wist hij meteen: Dit is de foto van de dag.
En haast als vanzelf plopte er een fototitel in hem op. De ene keer grappig, de andere keer om over na te denken. Zo schrijft hij op de dag van nationale rouw voor de slachtoffers van MH17 'Omhoog gericht zoekend naar het antwoord...' bij een beeld van een vrouwspersoon die naar de lucht kijkt.

Dag 91: op het skateboard in de zon.
Volledig scherm
Dag 91: op het skateboard in de zon. © Emile Peters
Quote

Rotterdam is een dankbare stad om te fotografe­ren.

Emile Peters

Dankbare stad
De natuur, kleuren, mooie ogen, een opvallend lijnenspel, karaktervolle gezichten en de stad Rotterdam: ze spelen een belangrijke rol in de 365 dagen-serie. ,,Rotterdam is een dankbare stad om te fotograferen. Ik vond het een harde stad. Het was mijn werkstad, maar ik heb zoveel mooie dingen ontdekt. Het Deliplein op Katendrecht, echt een fantastische plek," vertelt de geboren Maastrichtenaar enthousiast.

Hij ontmoette mooie mensen, opvallende types en bekende Nederlanders. Stuk voor stuk poseerden ze voor zijn lens, soms vlug in het voorbijgaan. ,,Ik leg makkelijk contact, al kneep ik 'm soms ook wel eens als ik iets vroeg. Dan was het zo privé. Uiteindelijk is de serie een vertaalslag van de dingen die ik heb gezien."

Fotografievirus
Het fotografievirus heeft Peters zo te pakken dat hij is begonnen aan de vakopleiding tot fotograaf. Naast zijn dagelijkse foto is hij daarvoor ook geregeld op pad. Al waakt hij ervoor om die 'schoolfoto's' te gebruiken voor de foto van de dag. ,,Nee dat mag niet."

En hij heeft een bedrijfje opgericht vanwege de foto-opdrachten die hij krijgt. Sommige dagfoto's zijn al verkocht en alle 2014-foto's verschijnen in boekvorm. Een geslaagd project dus? Peters knikt instemmend: ,,Ik word hier heel gelukkig van. Van elke foto ken ik de titel nog. Ik heb ze beleefd."

Dag 104: In de verste verte is het einde...
Volledig scherm
Dag 104: In de verste verte is het einde... © Emile Peters