Een van de foto’s uit Moederheil die in het archief dat na de herfstvakantie online gaat, te zien zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Een van de foto’s uit Moederheil die in het archief dat na de herfstvakantie online gaat, te zien zijn. © Pix4Profs/René Schotanus

Foto’s online uit omstreden kliniek waar moeders onder dwang hun kinderen moesten afstaan

Dit najaar worden voor het eerst honderden foto’s op internet gepubliceerd die gemaakt zijn in  Moederheil. In de voormalige kliniek in Breda werden in de vorige eeuw ongehuwde moeders gedwongen hun kind af te staan. Oud-medewerkers hebben foto's beschikbaar gesteld om kinderen van toen te helpen bij de zoektocht naar hun herkomst. 

10 reacties

 • Rudy van der Burg

  2 maanden geleden
  Rudy van der Burg. Liesbeth, bedankt. Ik ben in een goed gezin opgegroeid en kwam niets tekort gelukkig. Ik hoop dat er door de actie van het tehuis waar het in het artikel over gaat meer mensen te weten komen waar ze vandaan komen. Bij ons thuis werd er niets verzwegen maar ik denk dat velen de waarheid nog niet weten.
 • Pieter de Lijster

  2 maanden geleden
  Laat ik beginnen te schrijven dat ik het vreselijk vind, dat dit blijkbaar moest gebeuren. Voor alle partijen is dit een keuze geweest die naar mijn mening niet nodig was. Maar het geeft aan dat men toen dacht goed bezig te zijn. Men ging er vanuit in het welzijn van kind en moeder te handelen. Vandaag de dag gebeurt dat ook. Er wordt besloten, opgeschreven en uitgevoerd. Maar men vergeet soms te toetsen. Zorg en verdien model, kunnen mensen blind en doof maken. Lees de gevolgen in de krant.
 • Liesbeth Stam

  2 maanden geleden
  Hoi Ruud,ja die bedoel ik op de Nieboerweg,daar woonde ik vlak bij,vreselijk toch wat er zich afspeelde,als moeder die het kindje kreeg werd je bang gemaakt,door je ouders en denk ook dat er zat ellende afspeelde daar. Sterkte er mee.
 • Rudy van der Burg

  2 maanden geleden
  @Liesbeth. Wat jij bedoelt is Huize Morgenlicht op de Nieboerweg. Ik kom daar zelf ook vandaan en heb later de verhalen over mezelf en mijn biologische moeder toegestuurd gekregen. Als er prijzen te winnen waren voor liegen dat het gedrukt staat, zouden de oud-bestuursleden van dat tehuis kampioen zijn :) Het is dat ik er geen zin in heb, maar eigenlijk zou je die figuren aan moeten klagen...
 • Jeanette Cardol

  2 maanden geleden
  Het was verschrikkelijk en mensonterend, maar waar kon zo'n meisje naartoe? De ouders hadden vaak wel genoeg aan hun eigen gezin, en het werd door de maatschappij als een schande gezien. De kerk kende vaak wel mensen die zelf geen kinderen konden krijgen, dan is 1+1 dus 3. De biologische moeder (en vader) had geen middelen om op zichzelf te wonen, de huur te betalen en ook nog een kind (op) te voeden. Zonder kind kwam ze mogelijk nog aan de man. Nu gelukkig niet meer voor te stellen...
 1. Minister: Verlaging is een begin, maar belasting op sociale huurwoning moet helemaal weg
  video

  Minister: Verlaging is een begin, maar belasting op sociale huurwoning moet helemaal weg

  Dat de Tweede Kamer heeft besloten dat de verhuurderheffing met een half miljard euro omlaag gaat en corporaties het geld moeten gebruiken voor nieuwbouw, is volgens woonminister Kajsa Ollongren (D66) ‘goed nieuws’ en ‘een belangrijke stap’. De bewindsvrouw vindt dat de taks er uiteindelijk helemaal af moet, maar de aanpassingen aan de begroting van volgend jaar zijn al ‘een belangrijk signaal’.