Volledig scherm
© Privéfoto

Foute diagnose kostte Rotterdamse Roos het leven

Drie cardiologen van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel zijn door de tuchtrechter bestraft voor het stellen van een foute diagnose. Die kostte Roos Velthoven (16) uit Rotterdam het leven. ,,Als ze hun werk beter hadden gedaan, had onze dochter nog naast ons gezeten.''

Quote

Als ze hun werk beter hadden gedaan, had onze dochter nog naast ons gezeten

Ouders van Roos

De jonge Rotterdamse ging in de zomer van 2013 op vakantie naar Italië, ongewis van haar ernstige hartproblemen en zonder de juiste medicijnen. Midden op het Lago Maggiore stopte haar hart met kloppen. 4 dagen later overleed ze in het ziekenhuis.

De drie cardiologen hadden de uitslag van de fietsproef, waarbij haar hart bij inspanning in de gaten was gehouden, volgens de tuchtrechter zelf moeten bekijken. Dit deden zij echter geen van allen, terwijl de fietsproef was gestaakt en de uitkomsten alarmerend waren. Zeker omdat de patiënte een jong meisje was, dat meerdere keren was flauwgevallen.

Uitslag
Een van de cardiologen verklaarde dat als hij de volledige uitslag wél had bekeken, hij de juiste diagnose had gesteld en Roos 'onmiddellijk zou hebben opgenomen'. Dit gebeurde nu echter niet. Een CT-scan werd pas in september, na de vakantie, gepland. De huisarts die vlak voor vertrek naar Italië namens de ongeruste ouders naar het ziekenhuis belde, kreeg te horen dat Roos 'gerust op vakantie kon gaan'.

De vakantie veranderde in een nachtmerrie, toen het hart van Roos stopte. Met spoed werd ze naar de kant van het meer gebracht. Haar ouders zagen hoe op de steiger, en later in het ziekenhuis, werd gevochten voor haar leven. 4 dagen later overleed ze, net 16 jaar oud.

Hart op hol
De Italiaanse artsen stelden dat ze de aandoening CPVT had, waarbij het hart eerst op hol slaat en daarna stopt. Zonder 'ons zonnetje in huis', 'het nakomertje dat ons jong hield' moesten John en Annabel Velthoven naar huis. ,,Nu is er een lege plek op de bank.''

De ouders stapten naar de tuchtrechter, vanwege de 'arrogante bejegening' van de cardiologen van het IJsselland Ziekenhuis na de dood van Roos. Een van de cardiologen schreef in een brief aan de huisarts dat wel de juiste diagnose was gesteld en ook al met medicatie was gestart. Omdat dit 'in strijd met de waarheid' was, kreeg deze arts een berisping van het tuchtcollege. Zijn naam wordt zowel in de krant als op internet gepubliceerd. De andere twee hartspecialisten krijgen een waarschuwing.

De ouders zijn tevreden met de uitspraak, 'al krijgen we onze dochter er niet mee terug'. ,,Het is een keihard oordeel. Drie artsen van één ziekenhuis hebben een sanctie opgelegd gekregen.''

Fietsproef
Ze willen ook nog een klacht indienen tegen de vierde cardioloog, die als enige de resultaten van de fietsproef wél zag.

De drie bestrafte cardiologen gingen op zijn oordeel af, mede omdat de volledige uitslag van de fietsproef niet in het digitale dossier zat, maar in een papieren archief. ,,Merkwaardig in deze tijd van digitalisering,'' aldus de tuchtrechter.